gutek Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 Hej Chcę tak zrobić że po najechaniu myszką na odpowiednie miejsce animki przez 1 sekundę będzie sie coś "działo" a później pojawi się tekst: IP, Rozdzielczość i używana przeglądarka zwiedzającego stronkę. Jak to można zrobić? We Flashu trzeba coś specjalnego wpisać żeby pokazało mi te 3 parametry? Jeśli tak to co? Jeśli nie to jak to trzeba wpisać żeby było ok? Byłbym wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Gutek
danilo2 Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 on(rollOver) { _root.costam.play(); } w _root.costam zrób animkę a w ostatniej klatce wpis : stop(); poletxt1 = ScreenX......// coś takiego było teraz nie pamiętam //i nie mam czasu sprawdzić - wyświetla ci rozdzielczość // sprawdź w helpie poletxt2 = ... // ip z poziomu flasha się wyświetlić chyba nie da, //ale za pomocą php i Javy się da no i nie pamiętam jak :P; poletxt3 = //tak jak wyżej
3rdtrek Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 A po co te cale _root ? :/ Nie lepiej napisac w klatce: dowolny_mc.onRollOver = function(){ this.play(); //ewentualnie inny klip filmowy } Odnosnie rozdzielczosci : System.capabilities.screenDPI System.capabilities.screenResolutionX System.capabilities.screenResolutionY Odnosnie IP i przegladarki: http://www.actionscript.org/forums/showthread.php3?s=&threadid=20123
danilo2 Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 _root to było na wszelki wypadek, jakby się pogubił, ale tym twoim sposobem też można - to prawie to samo :)
3rdtrek Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 To jest to samo, tylko,ze jesli klip filmowy znajdzie sie w innym miejscu , np. _root.film.tutaj , wtedy kod przestaje dzialac. Po co utrudniac sobie zycie, jesli kod moze byc uniwersalny.
gutek Napisano 26 Maj 2005 Autor Napisano 26 Maj 2005 heh no niestety ActnScriptem dopiero zaczynam sie bawic... ten drugi kod to mi kompletnie nic nie mówi, ten pierwszy rozumie.. prawie, poletxt1 Pozdrawiam Gutek
danilo2 Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 tak, ale 3rdtrek ma rację, lepiej wstawić ten kod, z tym że trzeba podstawić nazwę MC i będzie to samo co u mnie, a w ostatniej klatce napisz to co powiedziałem.
3rdtrek Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 http://www.idraw.republika.pl/rozdzielczosc.html http://www.idraw.republika.pl/rozdzielczosc.fla Prosze
gutek Napisano 26 Maj 2005 Autor Napisano 26 Maj 2005 ooo dokładnie o takie coś mi chodziło! Serdeczne Dzięki. W końcu mogę ruszyć dalej z robotą:) Jeszcze raz Wielkie Dzięki, tym bardziej że tak szybko mi pomogliście. Pozdrawiam Gutek
sbx Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 To jest to samo, tylko,ze jesli klip filmowy znajdzie sie w innym miejscu , np. _root.film.tutaj , wtedy kod przestaje dzialac. Po co utrudniac sobie zycie, jesli kod moze byc uniwersalny. troche bez sensu :) bo jesli zakladasz ze tym buttonem jest wlasnie ten film, to po co this? wystarczy play - a jesli to inny film, to i tak bedziesz musial podac caly adres, bo this go sam nie wyczaruje nistety ;)
3rdtrek Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 dd.stop(); dd.onPress = function(){ play(); // oddtwarza caly film this.play(); // oddtwarza movieclip dd } play(); odnosi sie przeciez do calego filmu, a nie MovieClipa :/ A odnosnie zmiany sciezki: fakt :] Pomylilo mi sie ;)
sbx Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 play(); odnosi sie przeciez do calego filmu, a nie MovieClipa :/ A odnosnie zmiany sciezki: fakt :] Pomylilo mi sie ;) wiec sprobuj wpisac w tym samym miejscu play ale bez this i zobaczysz ze dziala tak samo :) bo po co pisac "odtwarzaj film tu", jesli jestes "tu" i wystaczy napisac "odtwarzaj film" :) co innego jesli chcial bys przekazac sciezke z tym filem do jakiegos obiektu, wtedy jak najbadziej nie ma sensu pisac wszystkiego zaczynajac od _root, a wystarczy this pozdrawiam :)
3rdtrek Napisano 5 Czerwiec 2005 Napisano 5 Czerwiec 2005 Nie, nie :] play(); ,a this.play(); rozni sie - Sprawdz ;) play(); oddtworzy caly film, czyli nie movie clip'a. Nie mozna zastosowac samego play(); zamiast this.play(); , jezeli zamierzasz oddtworzyc movie clip :/ Przyklad: http://www.idraw.republika.pl/player.html
sbx Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 Nie, nie :] play(); ,a this.play(); rozni sie - Sprawdz ;) play(); oddtworzy caly film, czyli nie movie clip'a. Nie mozna zastosowac samego play(); zamiast this.play(); , jezeli zamierzasz oddtworzyc movie clip :/ Przyklad: www.idraw.republika.pl/player.html ok, twoj przyklad dziala tak jak mowisz, lecz tego co na poczatku napisales wynikalo ze chciales sie pozbyc niepotrzebnego adresowania, a zaczynasz od adresu mc "dd." - zeby pozbyc sie zupelnie adresowania mozna zrobic to tak jak w zalaczonym przykladzie pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi