Napisano 27 Maj 200519 l Robie odczyt z pliku, ale nie ustalam stalej liczby zmiennych na poziomie flasha. W pliku tekstowym utworzylem zmienna 'licznik' ktora mowi, ile zmiennych ma zostac odczytanych (innymi slowy ile zmiennych zostalo w pliku tekstowym utworzonych). Myslalem ze uda mi sie to zrobic w ten sposob, za pomoca petli for(i=0,i
Napisano 27 Maj 200519 l wystarczy wpisać [a+i] - odwołanie do obiektu z poziomu stringa, pozdrawiem :) edit: no a po this nie ma kropki ... :)
Napisano 27 Maj 200519 l Autor Dzieki wielkie, tak wlasnie kombinowalem z tymi nawiasami []. A dokladnie to bedzie this["a"+i] :) Jeszcze raz dzieki ;p
Napisano 27 Maj 200519 l a nie lepiej tego w tablice wklepać a nie w odmienne zmienne. robisz wtedy tak, że robisz jedną zmienną w której przechowywujesz zmienne "cząstkowe" parsowane jakimiś znakami eg. "||". A we flasu robisz tak, że wczyujesz poszczególne zmienne parsowane "||" przez funkcję split. do stworzonej przez Ciebie tablicy. Potem masz dostęp do zmiennych przez tablice eg. tablica[0], tablica[1], tablica[2], i długość tablicy też możesz sobie wywołać odpowiednią funkcją. Tak jest szybciej i mniej obciążasz zasoby, bo masz jedną tablicę, a nie np. 20 zmiennch, które są dostępne tylko z tego poziomu. Jak chcesz o przykłądowy kod to Ci go mogę wkleić...
Napisano 28 Maj 200519 l Autor No proste, walnij go tutaj. Jestem zwolennikiem optymalizacji wiec chetnie zrobie to w ten sposob. A przy okazji mozesz podac ta komende na sprawdzenie dlugosci tablicy. No i dla jasnosci pokaz tez jak zapisujesz wtedy zmienne w pliku txt
Napisano 28 Maj 200519 l w pliku nazwa zmiennej poprzedzona "&" i parsowane znacznikiem || &menu_g=Pokoje||Atrakcje||Galeria||Lokalizacja menuText = new LoadVars(); menuText.load("zmienne.txt"); inicjujesz sobie objekt w którym będą przetrzymywane zmienne. W każdym razie pewnie wiesz jak to zrobić. ptMenu_g = menuText.menu_g.split("||"); tu robisz sobie tablice ptMenu_g i parsujesz sobie przez wyrazenie ||. to da Ci tablice jednowymiarową gdzie będziesz miał kolejno wpisane zmienne oddzielone '||' w kolejnych wierszach tablic. ptMenu_g[0] itd. długość tablicy jest w poleceniu: ptMenu_g.length pisałem z głowy więc jak jakieś problemy to mów.
Napisano 29 Maj 200519 l Autor Dzieki, przetestuje to wkrotce. Jestem ciekaw czemu dane w tablicy sa mniejsze niz oddzielne zmienne. Jestes w stanie mi to wytlumaczyc? Interesuje mnie to ;-)
Napisano 29 Maj 200519 l Nie są mniejsze. Ale jest to wydajniejsze. Nie uważałem na wykładach i nie powiem Ci dlaczego tak jest dokładnie, ale uwierz mi ;). Z resztą jak w innych językach tak jest to musi też tak być w AS. Może ma to coś do czynienia z tym, że masz jedną tablicę, a nie x zmiennych. Może coś z adresowaniem pamięci.. Nie wiem. W czwartek mam kolosa więc może w tygodniu znajdę na to odpowiedź ;) Ale to w kazdym razie wygodniejsze jest. Możesz łatwiej zarządzać tym. Sortować je itp. Z tego co zauważyłem Flash ma spoko funkcje do zabawy z tablicami. no i od razu masz długość tablicy i nie musisz dbać o to ile jest tych zmiennych. a pozatym program przy wskazywaniuna zmienną nie musi wykonywać operacji dodawania przyrostka do jej nazwy. Zmienia się tylko wskaźnik do tablicy, co jest raczej elementarnym działaniem. Ale w sumie to początkujący jestem.