Jump to content

Zmienne w pliku txt


Obywatel

Recommended Posts

Robie odczyt z pliku, ale nie ustalam stalej liczby zmiennych na poziomie flasha. W pliku tekstowym utworzylem zmienna 'licznik' ktora mowi, ile zmiennych ma zostac odczytanych (innymi slowy ile zmiennych zostalo w pliku tekstowym utworzonych). Myslalem ze uda mi sie to zrobic w ten sposob, za pomoca petli for(i=0,i

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

a nie lepiej tego w tablice wklepać a nie w odmienne zmienne.

robisz wtedy tak, że robisz jedną zmienną w której przechowywujesz zmienne "cząstkowe" parsowane jakimiś znakami eg. "||". A we flasu robisz tak, że wczyujesz poszczególne zmienne parsowane "||" przez funkcję split. do stworzonej przez Ciebie tablicy.

Potem masz dostęp do zmiennych przez tablice eg. tablica[0], tablica[1], tablica[2], i długość tablicy też możesz sobie wywołać odpowiednią funkcją.

Tak jest szybciej i mniej obciążasz zasoby, bo masz jedną tablicę, a nie np. 20 zmiennch, które są dostępne tylko z tego poziomu.

 

Jak chcesz o przykłądowy kod to Ci go mogę wkleić...

Link to comment
Share on other sites

No proste, walnij go tutaj. Jestem zwolennikiem optymalizacji wiec chetnie zrobie to w ten sposob. A przy okazji mozesz podac ta komende na sprawdzenie dlugosci tablicy.

No i dla jasnosci pokaz tez jak zapisujesz wtedy zmienne w pliku txt

Link to comment
Share on other sites

w pliku nazwa zmiennej poprzedzona "&" i parsowane znacznikiem ||

&menu_g=Pokoje||Atrakcje||Galeria||Lokalizacja

 

menuText = new LoadVars();

menuText.load("zmienne.txt");

 

inicjujesz sobie objekt w którym będą przetrzymywane zmienne. W każdym razie pewnie wiesz jak to zrobić.

 

ptMenu_g = menuText.menu_g.split("||");

 

tu robisz sobie tablice ptMenu_g i parsujesz sobie przez wyrazenie ||.

to da Ci tablice jednowymiarową gdzie będziesz miał kolejno wpisane zmienne oddzielone '||' w kolejnych wierszach tablic.

ptMenu_g[0] itd.

 

długość tablicy jest w poleceniu:

 

ptMenu_g.length

 

pisałem z głowy więc jak jakieś problemy to mów.

Link to comment
Share on other sites

Nie są mniejsze. Ale jest to wydajniejsze. Nie uważałem na wykładach i nie powiem Ci dlaczego tak jest dokładnie, ale uwierz mi ;). Z resztą jak w innych językach tak jest to musi też tak być w AS. Może ma to coś do czynienia z tym, że masz jedną tablicę, a nie x zmiennych. Może coś z adresowaniem pamięci.. Nie wiem. W czwartek mam kolosa więc może w tygodniu znajdę na to odpowiedź ;)

Ale to w kazdym razie wygodniejsze jest. Możesz łatwiej zarządzać tym. Sortować je itp. Z tego co zauważyłem Flash ma spoko funkcje do zabawy z tablicami. no i od razu masz długość tablicy i nie musisz dbać o to ile jest tych zmiennych. a pozatym program przy wskazywaniuna zmienną nie musi wykonywać operacji dodawania przyrostka do jej nazwy. Zmienia się tylko wskaźnik do tablicy, co jest raczej elementarnym działaniem.

 

Ale w sumie to początkujący jestem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy