Graffu Napisano 29 Maj 2003 Napisano 29 Maj 2003 Prosty przyklad pokoiku o roznych porach dnia i nocy.
fotoas Napisano 29 Maj 2003 Napisano 29 Maj 2003 slabiutko scena policzona.. bawiles sie fotonami moze kiedys ?? to jest bardzo plaskie !! ale fajny watek.. moze cos z tego urosnie chcesz moze podac jakas teorie co do tych obrazkow ? pozdro fotoas
Gość User190 Napisano 29 Maj 2003 Napisano 29 Maj 2003 A może by tak jakieś cienie?? :) Oświetlenie to nie tylko padające światło, ale także (a raczej przede wszystkim) cień!!
Gość User190 Napisano 30 Maj 2003 Napisano 30 Maj 2003 Fotoas! Fotoas! Panie i panowie, gorący doping dla kolegi Fotoasa, bo niecodzinnie mozemy słuchac nowej filozofii... :-))) A tak poza tym to bedzie cd tego pokoiku z cieniamie, czy to jush EOT??
Graffu Napisano 30 Maj 2003 Autor Napisano 30 Maj 2003 bedzie cd, zaraz jak zorganizuje sobie czas :) no i oczywiscie sie podszkole w tym temacie... pozdr.
fotoas Napisano 31 Maj 2003 Napisano 31 Maj 2003 nie mowilem ze ja chce podac teorie.. mialem na mysli ze tworca chce jakos sie wykazac.. ale.. wiadomo ze sa pewne zasady robienia scen dziennych, nocnych, porannych ale ni epotrafie panowie tak czysto i przejzyscie tego opisac, nie znam sie i juz.. pozdro fotoas
Graffu Napisano 9 Lipiec 2003 Autor Napisano 9 Lipiec 2003 wreszcie znalazlem czas na poprawki, cos wymodzilem i tak mi wyszlo:
Graffu Napisano 9 Lipiec 2003 Autor Napisano 9 Lipiec 2003 wreszcie znalazlem czas na poprawki, cos wymodzilem i tak mi wyszlo:
fotoas Napisano 17 Lipiec 2003 Napisano 17 Lipiec 2003 no nareszcie.. juz myslalem ze ten watek padnie wyglada pieknie, jestem jak najbardziej ZA !! jeszcze tylko trzasnij lekki opis jak swiatelka poukladales do kazdej ze scen i parametruf kilka a zacznie sie powazna gadka najbardziej mi si epodoba scena w nocy, przy swietle ksiezyca pozdro fotoas
Graffu Napisano 17 Lipiec 2003 Autor Napisano 17 Lipiec 2003 ok. oto parametry: - nie zastosowalem fotonow. - 3 zrodla swiatla (2x omni i 1x arealight) - jedno omni na symulacje sloneczka (indirect off) - arealight w oknie (indirect off) - i ostatnie omni- doswietlenie pomieszczenia w wewnatrz (indirect on!). (wszystkie zrodla oczywiscie brazilowskie ;)) parametry renderingu: luma server -indirect illumination : on - global illumination: lock to image rate =on - view rate = od 8 do 15 (w zaleznosci jak jak chcemy dokladniej) - indirect energy filters =1.0 i 1.0 ale za to w materiale brazil utility podkrecam do 2.0 i 2.0 w zaleznosci od wlasnosci symulowanego materialu - shader degradation = quick shade (jak kto woli) no i z podstaw to tyle pozdr.
Graffu Napisano 17 Lipiec 2003 Autor Napisano 17 Lipiec 2003 rozdzielczosc lipna bo tylko 320x250 wiec i czas krotki w granicach 2 minut ale przy tych ustawieniach na celeronie 1.7Gh/512 RAM ustawiajac wieksze rodzielczosci nie ma az tak drastycznej roznicy w czesie renderingu - niech sie 4krotnie wydluzy czas - da sie przezyc ;)
fotoas Napisano 18 Lipiec 2003 Napisano 18 Lipiec 2003 super !! to si enazywa oswietlenie :) szkoda ze taki maly render, nie widac dokladnie czy sa bledy a jesli to jakie maly kontrast jakos ale ten czas jest genialny :)... co do jakosci nie bede sie wypowiadal, bo maly render, ale jakos blado tociagle wyglada , moze podjedzz cieniami Area w oknie ? stara technika, dales za czy przed framuga ? a areawewnatrz to gdzie dokladnie umiesciles ? tak z ciekawosci sie pytam moze pusc screena z Viewporta..:) fejkowanie to podstawa, jesli cenisz sobie swoj czas :) pozdro fotoas
Graffu Napisano 20 Lipiec 2003 Autor Napisano 20 Lipiec 2003 Swiatlo area jest za oknem czyli mozna wylaczyc rzucanie ciania przez szklo jak kto woli. W wewnatrz jest tylko omni i to z mala wartoscia. Fotoas - co do kontrastow to wydaje mi sie tak z obserwacji, ze w pomieszczeniu gdzie sciany i sufit sa biale jest z regoly dobre doswietlenie nawet z malego okna ale pozmieniam - owszem- dzieki. - viewpotra zalacze ale pozniej bo teraz nie nadaje ze swego kompa. pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi