Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

W 3DStudio jestem na etapie kamienia lupanego...

Ok, wiec tak, export z Rhino do 3DStudio w postaci pliku .3ds, ok, mam jakis element i mase elementow siatki. Jak mam nadac teksture dla np 10 zaznaczonych elementow siatki tak zeby textura rozlozyla sie na wszystkie 10 elementow razem a nie na kazdy z tych 10 elementow osobno? :/ no bo kurde nie wiem ;]

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

m 3ds

wpisz w helpie "material ID" i uwv map

powinno ci kurde pomóc ;]

Zassalem 3ds w wer. 7 trial i jakos nie ma helpa? ;]

Nie za bardzo rozumiem problem ale może ...

...może Unwrap. Zaznaczasz dane poligony klikasz "Make planar" potem "Edit" i układasz je tak jak tylko chcesz. W oknie edycji masz a zresztą: http://www.max3d.pl/forum/showthrea...=Video+tutorial oglądaj :]

Dzieki, zaraz sobie obejrze :)

Napisano
  • Autor

Tak, videotutorial bardzo mi pomogl i zasadniczo zalatwil sprawe.

A wiecie moze dlaczego po importowaniu pliku do 3Ds (z Rhino w postaci .3ds) podczas pracy w viewportach elementy mam przezroczyste ;] ? Nadanie materialu tez zabardzo nie zaltwia sprawy.

Napisano

Nigdy nie importowalem z Rhino ale może chodzi o to: spróbuj kliknąć "F3". Jeśli nie pomoże poczekaj na odpowiedź mądrzejszych :P

Napisano

import z rhino tez jest mi obcy (na razie mam madzieje :DD): moze nasz poodwracane normalne poligonów?

Napisano

Co do teksturowania, to możesz zrobić tak:

1) Nadaj polygonom, które chcesz oteksturować to samo ID (np. 3)

2) Nałóż teksturę w normalny sposób ale ustaw kanał mapowania na inny niż 1 (powiedzmy 2)

3) Dodaj do siatki modyfikator uvw_map (żeby zadziałało, na stosie musi być zaznaczony element, a nie coś poniżej, czyli np. vertexy albo polygony), ustaw w nim ten sam kanał mapowania (czyli 2) i ustaw jak ma mapować (cylindrycznie, planarnie, ...). Korzystając z zakładki Gizmo możesz modyfikować gizmo mapowania (przesuwać, skalować, itd.)

Myślę, że prościej tak to zrobić, niż korzystać z uvw_unwrap

Pozdrawiam

Napisano
m 3ds

Zassalem 3ds w wer. 7 trial i jakos nie ma helpa? ;]

trudno to radź sobie sam ;]