Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

potrzebuję tutoriali jak wymodelować dom z rzutów cadowskich w maxie i jak zrobić dach. mam żyty cadowskie .help

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

tutka niestety nie znam. ja robie tak: biorę rzut z góry "oczyszczam go" zostawiając same krawędzie scian. zapisuje do osobnego pliku. nastepnie w maxie daje import pliku *.dwg i otrzymuje piekne profile w postaci splina. wyciągasz ściany w górę i jestem do przodu z robotą.

powodzenia.

Napisano
  • Autor
tutka niestety nie znam. ja robie tak: biorę rzut z góry "oczyszczam go" zostawiając same krawędzie scian. zapisuje do osobnego pliku. nastepnie w maxie daje import pliku *.dwg i otrzymuje piekne profile w postaci splina. wyciągasz ściany w górę i jestem do przodu z robotą.

powodzenia.

też o tym myślałem a jak robisz taki dach?????

Napisano

najprościej chyba poustawiać zwykłe płaszczyzny prostokątne zgodnie z płaszczyznami dachu, następnie bawić się operacją "Boolean" i zamieniać je na "poly" na przemian. tylko nie rób sumy ani różnicy przy "boolean" bo na pewno zrobi ci się kaszana. poprostu przecinaj "cut" i ręcznie kasuj niepotrzebne kawałki siatki. potem wszystko złącz w jedną siatkę edytowalną.

sprawdziłem tą metode dość skuteczna i wydajna, gorzej jak jak chcesz potem zrobic jakieś "champfer" między tymi płaszczyznami, bo "boolean" strasznie masakruje siatkę.

Napisano

ser, co ty wyprawiasz? Dach robie metodą moim zdaniem najprostrzą: mam rzut dachu, rysuje pierwszą linie po krawędzi dachu, konwertuje do poly i już na poziomie poly tworze nowe vertexy w punktach węzłowych i tworze face'y na rzucie, każdy face jako jedną połać dachu. Z elewacji znając wysokość każdego wierzchołka podnosisz go na taką właśnie i masz ogólny zarys dachu. Teraz nadajesz mu grubość np. shellem, ale żeby było czysto lepiej skopiuj polygony i odwróć (flip) do środka a po brzegach uzupełnij nowymi. I masz gotowy dach. Teraz Możesz oddzielić podbitke, wiatrownice i dachówki od siebie (detatch) i masz je jako oddzielne obiekty. Może troche sie wydawać skomplikowane, ale tylko dlaqtego że ciężko to opisać, w praktyce jest szybko, dokładnie i czysto (żadnego boolena i niepotrzebnych krawędzi). Tą metodą robie każdy nawet najbardziej skpomplikowany dach.

Co do ścian to z rzutu można wyciągać i wycinać okna ale raczej tylko przy niskich budynkach (domek), przy większych i wyższych z dużą ilością okien to lepiej obrysować linią wraz z otworami okiennymi. Wyczyszczone elewacje ustawiasz w maxie prostopadle do rzutu tak jak powinny być i obrysowujesz. Każdy materiał i kolor najlepiej jako oddzielny obiekt. I tyle.

Powodzenia

Napisano
  • Autor
ser, co ty wyprawiasz? Dach robie metodą moim zdaniem najprostrzą: mam rzut dachu, rysuje pierwszą linie po krawędzi dachu, konwertuje do poly i już na poziomie poly tworze nowe vertexy w punktach węzłowych i tworze face'y na rzucie, każdy face jako jedną połać dachu. Z elewacji znając wysokość każdego wierzchołka podnosisz go na taką właśnie i masz ogólny zarys dachu. Teraz nadajesz mu grubość np. shellem, ale żeby było czysto lepiej skopiuj polygony i odwróć (flip) do środka a po brzegach uzupełnij nowymi. I masz gotowy dach. Teraz Możesz oddzielić podbitke, wiatrownice i dachówki od siebie (detatch) i masz je jako oddzielne obiekty. Może troche sie wydawać skomplikowane, ale tylko dlaqtego że ciężko to opisać, w praktyce jest szybko, dokładnie i czysto (żadnego boolena i niepotrzebnych krawędzi). Tą metodą robie każdy nawet najbardziej skpomplikowany dach.

Co do ścian to z rzutu można wyciągać i wycinać okna ale raczej tylko przy niskich budynkach (domek), przy większych i wyższych z dużą ilością okien to lepiej obrysować linią wraz z otworami okiennymi. Wyczyszczone elewacje ustawiasz w maxie prostopadle do rzutu tak jak powinny być i obrysowujesz. Każdy materiał i kolor najlepiej jako oddzielny obiekt. I tyle.

Powodzenia

SIWY : czyli muszę mieć rzut dachu z góry.tak.bo ja mam rzyty dachu z boków frontu i tyłu ale nie mam z góry.

Napisano

ten domek co pokazałeś jest prosty i można bez rzutu dach, z samego rzutu parteru można sie domyślić, ale przy skomplikowanych lepiej żeby był. Zawsze można kombinować z samych elewacji ale wtedy trzeba rozwiązać samemu rzut dachu korzystając z geometrii wykreślnej.

Napisano

Model domu fajny tylko małe te rendery i nie zabardzo widac detali, a co do dachu to był juz na forum taki temat z bardzo fajnymi metodami.