Napisano 9 Czerwiec 200519 l mam takie pytanie - linux mandrake lub inny botowalny z cd !!, można przerzucić zawartośc na hdd i zrobić jakiś obraz w systemie czy coś co by mieć możliwośc wyboru podczas startu systemu pomiedzy linuchem a windą ? tak żeby zamiast czytać z cd czytało z ścieżki na hdd ?
Napisano 9 Czerwiec 200519 l ale jak zrobisz obraz to jak czysty komputer go odczyta? Ja tam się linuchem nie bawie :D
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Autor no właśnie to ma byc cos takiego ze linux jest zrzucony na hdd , odpala sie winda i zamiast czytac z cd to ma sie pojawic ten splash z wyborem systemu - jak masz np dwa windowsy to masz wybór np pomiedzy - xp - 98 i tu zeby ddac linie z linuxem i zeby zapodac cos zeby zaczeło botowac z jakiegos katalogu, nie wierze ze nie da sie takiego czegoś zrobic :o
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Sciagnij sobie wersje instalacyjna... po co sie bawic w cd'ki? ;P Pozatym konopiś na cd jest wypas.
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Autor tia tylko ze botowalny z cd nie daje możliwości żebym potem wymienił cd w napędzie - stacja dyskietek skopana :/, a instalka na hdd odpada - to nie mój pc :]
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Ale działa :) Pozatym mowie... raczej instalacyjna trzeba miec, bo to jest potega linuksia ;)
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Autor no juz kiedys próbowałem zainstalowac i cosik nie poszło :] wszystko poszło z dymem ;)
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Jak to? Oo U mnie nigdy z linuksem problemow nie bylo ;P To jest system marzenie, wszystko dziala jak trzeba o kazdej porze dnia i nocy ;)
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Autor no tylko że ja miałem problemy z partycjami :/ okazało sie że coś tam jest potrzebna dodatkowa partycja i szlak trafił dane :]
Napisano 10 Czerwiec 200519 l LiveCD sa OK ale lepiej zainstalowac, co do kaszanki z partycjami to podejrzewam ze byl to Mandrake (Mandriva), mialem to samo, przy instalacji po zalozeniu partycji zmienia im numeracje i pozniej ani PQ Magic ani inne dystrybucje nie moga sobie z tym poradzic, trzeba odpalic jeszcze raz instalke tego samego Mandrake'a usunac partycje ktore sie zalozylo i zapisac zmiany. Co do distrybucji to polecam SuSE 9.2, zero broblemow z instalacja i konfiguracja, dziala szybko i wyglada ladnie, troche brakuje niektorych aplikacji na starcie ale wszystko mozna z .RPM latwo doinstalowac. pozdro... Jeszcze jedno, przy instalacji umiesc bootloader na partycji linux'a, w razie reinstalki windowsa bootloader ci nie zniknie ;)