Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

mam takie pytanie - linux mandrake lub inny botowalny z cd !!, można przerzucić zawartośc na hdd i zrobić jakiś obraz w systemie czy coś co by mieć możliwośc wyboru podczas startu systemu pomiedzy linuchem a windą ? tak żeby zamiast czytać z cd czytało z ścieżki na hdd ?

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 874
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

no właśnie to ma byc cos takiego ze linux jest zrzucony na hdd , odpala sie winda i zamiast czytac z cd to ma sie pojawic ten splash z wyborem systemu - jak masz np dwa windowsy to masz wybór np pomiedzy

- xp

- 98

i tu zeby ddac linie z linuxem i zeby zapodac cos zeby zaczeło botowac z jakiegos katalogu, nie wierze ze nie da sie takiego czegoś zrobic :o

Napisano

Sciagnij sobie wersje instalacyjna... po co sie bawic w cd'ki? ;P

Pozatym konopiś na cd jest wypas.

Napisano
  • Autor

tia tylko ze botowalny z cd nie daje możliwości żebym potem wymienił cd w napędzie - stacja dyskietek skopana :/, a instalka na hdd odpada - to nie mój pc :]

Napisano

Ale działa :) Pozatym mowie... raczej instalacyjna trzeba miec, bo to jest potega linuksia ;)

Napisano
  • Autor

no juz kiedys próbowałem zainstalowac i cosik nie poszło :] wszystko poszło z dymem ;)

Napisano

Jak to? Oo U mnie nigdy z linuksem problemow nie bylo ;P To jest system marzenie, wszystko dziala jak trzeba o kazdej porze dnia i nocy ;)

Napisano
  • Autor

no tylko że ja miałem problemy z partycjami :/ okazało sie że coś tam jest potrzebna dodatkowa partycja i szlak trafił dane :]

Napisano

LiveCD sa OK ale lepiej zainstalowac, co do kaszanki z partycjami to podejrzewam ze byl to Mandrake (Mandriva), mialem to samo, przy instalacji po zalozeniu partycji zmienia im numeracje i pozniej ani PQ Magic ani inne dystrybucje nie moga sobie z tym poradzic, trzeba odpalic jeszcze raz instalke tego samego Mandrake'a usunac partycje ktore sie zalozylo i zapisac zmiany.

Co do distrybucji to polecam SuSE 9.2, zero broblemow z instalacja i konfiguracja, dziala szybko i wyglada ladnie, troche brakuje niektorych aplikacji na starcie ale wszystko mozna z .RPM latwo doinstalowac.

pozdro...

Jeszcze jedno, przy instalacji umiesc bootloader na partycji linux'a, w razie reinstalki windowsa bootloader ci nie zniknie ;)