Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam , ostatni miałem chyba nadmiar wolnego czasu i zająłem się tworzeniem szyfratora plików jpeg i innych. Napotkałem jednak taki problem - dlaczego jak otworzę plik jpg w notatniku, a potem zapiszę go z poziomu notatnika to nie działa? Tak samo dzieje się po skopiowaniu zawartości notatnika i wklejeniu jej do całkiem nowego, to obraz jpg jest plikiem "uszkodzonym"... :(

Jeżeli w notatniku nie da się zrobić tej procedury, to czy istnieje program w którym możnba odczytywać obraz jako ciąg znaków?

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

buahahahahahahahaha, dobrze ze nie próbowałes plików exe tak przerabiać , hahaha, wiesz co by to było jakby to tak działało ? wszyscy by dawali text zamiast obrazków bo by mniej miejsca zajmowało hahaha

Napisano
  • Autor

nie no wiesz może da się zamienić obrazek na kilka (set) tysięcy znaków, ale tak aby działało?

jak nie to trudno :(

edit: po prostu potrzebne mi to jest w postaci znaków

Napisano

hindus - a co to za roznica czy masz tekst, czy obrazek, jesli składają się z takiej samej ilości 0 i 1? ;]

a co do problemu... rozwiązania nie znam, ale prawdopodobnie notepad dodaje jakis ciąg znakow charakterystyczny dla plikow .txt

Napisano

na pewno można to zrobić z poziomu Assemblera. ale czy to się sprawdzi to nie dam se głowy uciąć :)

Napisano

tak się nieda, notatnik zapisuje plik z innym kodowaniem i z atrybutami pliku tekstowego, spróbuj wydedytować w czymś innym

ps. ASCII editor odpada

Napisano
  • Autor

no to jak do txt jest coś dodawane i jest inne kodowanie, to w jaki format można to przekształcić aby się dało? :)

bo txt nie działa, doc też, może są jeszcze jakieś inne, które dałyby radę?

edit: może zna ktoś jakieś edytory, w których dałoby się przeprowadzić powyższą operację?

Napisano

spróbuj może stwożyć czysty edytor z własnymi dll'kami tak by nie miał nic wspólnego z windowsem.

Napisano

lol, w czym zamierzasz szyfrowac te jpg ?? tzn, jaki jezyk programowania wybrales ?? bo otwieranie jpg w notepadzie, nie wrozy zbyt dobrze twojemu przedsiewzieciu.

Napisano
  • Autor

to w notepadzie to było tylko tak aby sprawdzić czy się uda, ale juz mi się udało :)

Jak skończe to dam na forum do testów ;)

Napisano

spakuj rarem , daj hasło, zmien rozszerzenie i masz szyfrowanie :P

pokaż mi to kozioo w praktyce :]

Napisano

to ponawiam pytanie, w jaki sposob zybierasz sie za ten "szyfrator" jpg ?? bo widze ze masz o tym niewielkie pojecie, wiec moze bede mogl cie jakos nakierowac :-)

Napisano
  • Autor

no to ja powiem że na razie próbuję zrobić go we Flashu (zaraz wytłumaczę dlaczego) a potem w celu ćwiczeń i nauki w C++. We Flashu jest on juz na ukończeniu - jescze kilka poprawek i będzie gotowy, a potem zabieram się za dalszą naukę C++ (uczę się go od pewnego czasu, ale ze względu na brak czasu miałem dużą przerwę :) Jak na razie uczę się programować w tym języku z "C++ dla każdego" Heliona i "Programowanie gier w DirectX" Mikona ).

No i ostatnie - dlaczego wybrałem na początek Flasha? Ponieważ "bawię się nim najdłużej" i od razu wiedziałem jak się za to zabrać :)

wiec moze bede mogl cie jakos nakierowac :-)

Sanki wielkie dzięki :) - jak będę miał jakieś wątpliwości to będę wiedział do kogo się zwrócić z prośbą o pomoc :)

Napisano
a co to jest i skąd się to ściąga? ;P

co to jest, to możesz się sam domyślić (albo zapytać pana google), a ściąga się zapewne z internetu (tutaj pan google zapewne tez odda Ci niejedną przysługę)

Napisano

Swoją drogą Salvator ma racje otwierasz to chocby w Hex Editor i zmieniasz jeden znak (zapamiętaj który) i masz podgląd niedostępny potem tylko zmieniasz znak zpowrotem i juz jest dobrze

Napisano
  • Autor

tak ale do tego można jakoś dojść, a ja próbuję zrobić szyfrator szyfrujący cały plik, tak aby nie trzeba było pamiętać zmienionych znaków, a poza tym widziałem kiedys taki programik co właśnie z takiego "niecałego" jpega robi działającego z małym fragmentem czarnym - tym co był opisany w obrębie tego znaku...