danilo2 Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 witam , ostatni miałem chyba nadmiar wolnego czasu i zająłem się tworzeniem szyfratora plików jpeg i innych. Napotkałem jednak taki problem - dlaczego jak otworzę plik jpg w notatniku, a potem zapiszę go z poziomu notatnika to nie działa? Tak samo dzieje się po skopiowaniu zawartości notatnika i wklejeniu jej do całkiem nowego, to obraz jpg jest plikiem "uszkodzonym"... :( Jeżeli w notatniku nie da się zrobić tej procedury, to czy istnieje program w którym możnba odczytywać obraz jako ciąg znaków?
Hindus Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 buahahahahahahahaha, dobrze ze nie próbowałes plików exe tak przerabiać , hahaha, wiesz co by to było jakby to tak działało ? wszyscy by dawali text zamiast obrazków bo by mniej miejsca zajmowało hahaha
danilo2 Napisano 16 Czerwiec 2005 Autor Napisano 16 Czerwiec 2005 nie no wiesz może da się zamienić obrazek na kilka (set) tysięcy znaków, ale tak aby działało? jak nie to trudno :( edit: po prostu potrzebne mi to jest w postaci znaków
kozioo Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 hindus - a co to za roznica czy masz tekst, czy obrazek, jesli składają się z takiej samej ilości 0 i 1? ;] a co do problemu... rozwiązania nie znam, ale prawdopodobnie notepad dodaje jakis ciąg znakow charakterystyczny dla plikow .txt
tweety Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 na pewno można to zrobić z poziomu Assemblera. ale czy to się sprawdzi to nie dam se głowy uciąć :)
xeav Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 tak się nieda, notatnik zapisuje plik z innym kodowaniem i z atrybutami pliku tekstowego, spróbuj wydedytować w czymś innym ps. ASCII editor odpada
danilo2 Napisano 16 Czerwiec 2005 Autor Napisano 16 Czerwiec 2005 no to jak do txt jest coś dodawane i jest inne kodowanie, to w jaki format można to przekształcić aby się dało? :) bo txt nie działa, doc też, może są jeszcze jakieś inne, które dałyby radę? edit: może zna ktoś jakieś edytory, w których dałoby się przeprowadzić powyższą operację?
AGmakonts Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 spróbuj może stwożyć czysty edytor z własnymi dll'kami tak by nie miał nic wspólnego z windowsem.
danilo2 Napisano 16 Czerwiec 2005 Autor Napisano 16 Czerwiec 2005 wspulnego :) no to może spróbuję i jak się nie uda to wam powiem :)
sanki Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 lol, w czym zamierzasz szyfrowac te jpg ?? tzn, jaki jezyk programowania wybrales ?? bo otwieranie jpg w notepadzie, nie wrozy zbyt dobrze twojemu przedsiewzieciu.
danilo2 Napisano 16 Czerwiec 2005 Autor Napisano 16 Czerwiec 2005 to w notepadzie to było tylko tak aby sprawdzić czy się uda, ale juz mi się udało :) Jak skończe to dam na forum do testów ;)
Hindus Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 spakuj rarem , daj hasło, zmien rozszerzenie i masz szyfrowanie :P pokaż mi to kozioo w praktyce :]
Salvator Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 a czemu nie wyedytujesz w edytorze binarnym?!
danilo2 Napisano 16 Czerwiec 2005 Autor Napisano 16 Czerwiec 2005 a co to jest i skąd się to ściąga? ;P
sanki Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 to ponawiam pytanie, w jaki sposob zybierasz sie za ten "szyfrator" jpg ?? bo widze ze masz o tym niewielkie pojecie, wiec moze bede mogl cie jakos nakierowac :-)
danilo2 Napisano 16 Czerwiec 2005 Autor Napisano 16 Czerwiec 2005 no to ja powiem że na razie próbuję zrobić go we Flashu (zaraz wytłumaczę dlaczego) a potem w celu ćwiczeń i nauki w C++. We Flashu jest on juz na ukończeniu - jescze kilka poprawek i będzie gotowy, a potem zabieram się za dalszą naukę C++ (uczę się go od pewnego czasu, ale ze względu na brak czasu miałem dużą przerwę :) Jak na razie uczę się programować w tym języku z "C++ dla każdego" Heliona i "Programowanie gier w DirectX" Mikona ). No i ostatnie - dlaczego wybrałem na początek Flasha? Ponieważ "bawię się nim najdłużej" i od razu wiedziałem jak się za to zabrać :) wiec moze bede mogl cie jakos nakierowac :-) Sanki wielkie dzięki :) - jak będę miał jakieś wątpliwości to będę wiedział do kogo się zwrócić z prośbą o pomoc :)
AGmakonts Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 bardzo chętnie to zobacze zwłaszcza we fleshu (serio nie nabijam się)
Salvator Napisano 16 Czerwiec 2005 Napisano 16 Czerwiec 2005 a co to jest i skąd się to ściąga? ;P co to jest, to możesz się sam domyślić (albo zapytać pana google), a ściąga się zapewne z internetu (tutaj pan google zapewne tez odda Ci niejedną przysługę)
AGmakonts Napisano 17 Czerwiec 2005 Napisano 17 Czerwiec 2005 Swoją drogą Salvator ma racje otwierasz to chocby w Hex Editor i zmieniasz jeden znak (zapamiętaj który) i masz podgląd niedostępny potem tylko zmieniasz znak zpowrotem i juz jest dobrze
danilo2 Napisano 17 Czerwiec 2005 Autor Napisano 17 Czerwiec 2005 tak ale do tego można jakoś dojść, a ja próbuję zrobić szyfrator szyfrujący cały plik, tak aby nie trzeba było pamiętać zmienionych znaków, a poza tym widziałem kiedys taki programik co właśnie z takiego "niecałego" jpega robi działającego z małym fragmentem czarnym - tym co był opisany w obrębie tego znaku...
Rekomendowane odpowiedzi