psis Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 Witam Mam ogromy problem. Pracowalam nad obiektem w AutoCADzie i pojawil sie "blad wewnetrzny" i program sie zamknol. Uszkodzonego pliku nie moge otworzyc. Probowalam naprawiac go otwierajac z menu plik/napraw - ale znow sie pojawial blad i program sie zamykal. Probowalam otworzyc plik ale czesciowo - wgrywajac poszczgolne warstwy,ale to tez nie dalo zadnego skutku. Wedlug pomocy programu uzylam kopii zapasowaj pliku-o rozszerzeniu bak i zmienilam ja na dwg by plik otworzyc,ale ta rowniez jest uszkodzona. Wydaje mi sie ze ten blad mozna by naparwic,ale ja nie wiem jak-gdy klikam na plik,to na pogladzie on lapie obraz, otwierajac otwiera tez 56% ale potem zamyka wszytsko. Czy jest jakaś na to metoda? Bede wdzieczna za odpowiedz. Dziekuje.
SansSerif Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 Acad zapisuje jeszcze do tempa pliki tymczasowe z rozszerzeniem ac$, które trzeba zamienić na dwg. Poszukaj może tam da się coś uratować. Podstawowa zasada bezpieczeństwa na przyszłość to częste zapisy z nową nazwą :)
psis Napisano 19 Czerwiec 2005 Autor Napisano 19 Czerwiec 2005 dzieki za odpowiedz :) tam tez szukalam i otwieralam rozne pliki ale byl tylko malutki fargment tego co dzis zrobilam. Poprzedniom wersje tego pliku - z inna nazwa mam a dnia wczesniej.. a to utracony caly dzien pracy.. :/
buczer Napisano 19 Czerwiec 2005 Napisano 19 Czerwiec 2005 niemozliwe ze caly bo cad robi autosave co 120 min (nowsze wersje chyba co 10) :) ale przyznam ze to jakas dziwna noc na cada bo 15 min temu na drugim kompie mialem ten sam problem, skopany dwg i bak :/
psis Napisano 19 Czerwiec 2005 Autor Napisano 19 Czerwiec 2005 te pliki z rozszerzeniem ac$ są w tempach, ale ich sie nie da otworzyc. Nawet gdy zmieniam je - zmieniajac nazwe, na rozszerzenie dwg. One jakby nie reagują w ogóle.
psis Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 u mnie chyba nie ma plików z sv$ U Ciebie w jakim one się znajdują katalogu?
psis Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 no w tempach nie mam. W tempach jest tylko ac$
Gość Mostowiec Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Plik .ac$ jest plikiem w ktorym trzymane sa tymczasowe informacje jakie zachodza podczas pracy na AutoCADzie (typu cofnij czasami zachowuje czesci rysunkow kopiowane do pamieci). Natomiast plik .sv$ jest plikiem, ktory jest tworzony cyklicznie (okreslony cykl czasowy w minutach, ktory zadajemy sami badz standardowo ustawiony jest o ile pamietam na 10 minut) jako kopia bezpieczenstwa. I tego rodzaju plikow powinnas szukac. Jezeli ich nie masz tzn., ze opcje Autosave masz wylaczona, ewentualnie ustawiona na bardzo duzy odstep czasowy. Katalog w ktorym trzymane sa pliki .sv$ jest ustawiony domyslnie w katalogu Temp. np C:\Documents and Settings\UserName\Local Settings\Temp aczkolwiek mozna go zmienic. Niewiem jaka wersje AutoCADa masz, ale czasem pomaga otwarcie (naprawienie) pliku w nowszej (wyzszej) wersji. Ewentualnie sciagniecie i zainstalowanie patcha dla wersji pod jaka pracujesz. Powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi