Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam. wymodelowalem ramie robota. teraz chcial bym go zanimowac. rucha raminia jest juz gotowy , ale niewiem jak zrobic zeby w pewnym czasie ramie cos podnioslo. tzn niemam pojecia jak w odpowiednim momencie zlaczyc uchwyt z przedmiotem podnoszonym.

drugim problemem sa przewody hydrauliczne. nie mam pomyslu jak je wykonac. chcial bym zeby one sprawialy wrazenie elastycznych i sie uginaly wraz z ruchem czesci ramienia. chyba kazdy wie jak to wyglada.

prosze o rady.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 888
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

co do animowania to piwoty dajesz tam gdzie zawiasy ramienia i robisz chierarchie, co do przewodów to do glowy wpadają mi tylko bonesy, pozdr

Napisano

do pierwszego problemu nasuwa mi sie kopiowanie pozycji/rotacji W curve edytor z dloni robota do przediotu przez instant.. a co do drugiego to flex jest good ale kosci tez sa dobre (bedziesz mial wieksza kontrole ale sie tez wiecej nameczysz).. a najlepsze polaczenie obydwu :). gdzies chyba widzialem na max3d.pl tutek o robieniu liny z kosci, mogloby pomoc.pozdrufki

Napisano

Podnoszenie to najlepiej Link Constraint. To kontorler animajci, który właśnie do tego służy :)

Co do kabli, to najlepiej Spline IK albo zwykłe IK i rozciągliwe kości....

moim zdaniem to najlepsze rozwiazania.... pozdrawaiam