Guest Tomek_TK Posted June 28, 2005 Share Posted June 28, 2005 Podczas modelowania samochodu natrafilem na problem szyb i swiatel. Chodzi o to ze na szybe musze dac inny material niz na karoserie. Mozna to zrobic na co najmniej dwa sposoby: 1) Zaznaczyc polygony reprezentujace szybe w karoserii i przypisac im odpowiedni material (rozny od polygonow reprezentujacych reszte karoserii) 2) Stworzyc osobno szybe i osobno karoserie - sposob wydaje sie o wiele bardziej wygodny. Problem jednak w tym ze nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac. Moge sobie utworzyc osobno szybe, ale jesli przypisze meshsmoth do karoserii to wtedy szyba z karoseria sie nie dopasuja (poprzesuwaja sie wierzcholki karoserii ktore beda wchodzily na szybe). Podobna sytuacja wystepuje w przypadku swiatel. Jak Wy rozwiazujecie tego typu problemy? Tomek Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGmakonts Posted June 28, 2005 Share Posted June 28, 2005 Ok ale czy to jest problem czy co? Jak ktoś modeluje to wie takie rzeczy więc jako podręcznik to się nie sprawdza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tomek_TK Posted June 28, 2005 Share Posted June 28, 2005 Ok ale czy to jest problem czy co? Gdyby nie bylo problemu to bym nie pisal :) Jak ktoś modeluje to wie takie rzeczy więc jako podręcznik to się nie sprawdza. Ja staram sie modelowac i nie wiem... Chyba zle sie zrozumielismy. Nie chodzilo mi o napisanie poradnika - chcialem tylko dac do zrozumienia, ze znam dwa sposoby na rozwiazanie mojego problemu. Jeden z nich jest naprawde malo wygodny, a drugi wygodny lecz sie kaszani przy meshsmoth. Szukam wiec udoskonalenia drugiego sposobu lub kolejnej metody (wygodnej i taka ktora pogodzi sie z meshsmoth) Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor Posted June 28, 2005 Share Posted June 28, 2005 Zrób karoserię i szyby jako osobne obiekty. Nie wiem jakiej metody modelownia używasz ale myślę że nie powinno być problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
streaker Posted June 29, 2005 Share Posted June 29, 2005 Kończysz karoserie -> dajesz MS -> dopasowujesz szyby -> wszystko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts