Napisano 7 Czerwiec 200321 l Mam do Was pytanie, a szczególnie do osób, które zajmują sie modelowaniem i teksturowaniem samochodów.... Używam standardowego Maxowskiego Rendera w trybach Lightracer i Radiosity a planuję wreszczie nauczyć się tworzenia samochodów w maxie i zaczynam przyswajać teorię zarówno z obserwcji co i z tutoriali.... niestety za nic nie mogę bądź nie umiem uzyskać efektu Car Paint z Brazila na Lightracerze ani na radiosity. W dodatku w wielu momentach poprostu brakuje mi HDRI, którego standardowo Max nie obsługuje. Natomiast mapy Environment nie zdaja egzaminu. Oczywiście w grę wchodzi oszukiwanie projektorem ustawionym na światło ale to też jest półśrodek.... Czy ktoś z Was mógłby mi łopatologicznie wytłumaczyć: 1) Jak zrobić CarPaint na Lightracerze lub Radiosity? 2) Uzyskać efekt imitujący zadowalająco HDRI? pozdrawiam[piwo]
Napisano 7 Czerwiec 200321 l Autor Pracuję na legalu i narazie nie stać mnie na brazila :) a wersja testowa renderuje do 1024x768.... i to z napiskami.... ... i może to głupio zabrzmi ale nie lubię \"kraść\" oprogramowania bo niechciałbym aby moje prace też kradziono ;) (to taki wywód filozoficzny....) pozdrawiam[piwo]
Napisano 8 Czerwiec 200321 l Chociaz jeden czlek na planecie chce byc legalny, wiec moze by tak nie doradzac mu kazyy, czy innych oslow? A przecie nie tyllko brazil jest, bo bardzo dobry darmowy Vray, i mnostwo innych niezaleznych rendererow ( troche upierdliwych w obsludze, ale calkiem przyzwoitych ). Co do car painta, to sie da i to calkiem spoko, szit, niestety nie mam maksa zainstalowanego wiec tylko z grubsza podpowiem: falof w difuse, ustawiony na fresnela, w nim drogi fallof, ustawiony na shadow-light, i ewentualnie w nim jeszcze jaka mapa symulujaca grain. ( albo wszystko to samo w troche innej kolejnosci, nie pamietam niestety) Co do hdr, to podobny efekt mozna uzyskac, mocno kontrastujac mape odbic, nie zawsze musi to dzialac, ale od czego w koncu jest photoshop, after effect i nne podobne? W sumie to malo jest dobrych rendrow, nietknietych dodatkowa obrubka:)
Napisano 29 Czerwiec 200321 l Boowa...moze to Ci pomoze... http://www.threedy.com/showthread.php?s=&threadid=5640&perpage=15&pagenumber=4 pozdr