Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam do Was pytanie, a szczególnie do osób, które zajmują sie modelowaniem i teksturowaniem samochodów....

Używam standardowego Maxowskiego Rendera w trybach Lightracer i Radiosity a planuję wreszczie nauczyć się tworzenia samochodów w maxie i zaczynam przyswajać teorię zarówno z obserwcji co i z tutoriali.... niestety za nic nie mogę bądź nie umiem uzyskać efektu Car Paint z Brazila na Lightracerze ani na radiosity. W dodatku w wielu momentach poprostu brakuje mi HDRI, którego standardowo Max nie obsługuje. Natomiast mapy Environment nie zdaja egzaminu. Oczywiście w grę wchodzi oszukiwanie projektorem ustawionym na światło ale to też jest półśrodek....

Czy ktoś z Was mógłby mi łopatologicznie wytłumaczyć:

1) Jak zrobić CarPaint na Lightracerze lub Radiosity?

2) Uzyskać efekt imitujący zadowalająco HDRI?

pozdrawiam[piwo]

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nie lepiej brazilem sie bawic, bo to droga na okolo !!! ???

Napisano
  • Autor

Pracuję na legalu i narazie nie stać mnie na brazila :) a wersja testowa renderuje do 1024x768.... i to z napiskami....

... i może to głupio zabrzmi ale nie lubię \"kraść\" oprogramowania bo niechciałbym aby moje prace też kradziono ;) (to taki wywód filozoficzny....)

pozdrawiam[piwo]

Napisano

:-) no niestety a brazil to 3 mb w kazaa :))

Napisano

Chociaz jeden czlek na planecie chce byc legalny, wiec moze by tak nie doradzac mu kazyy, czy innych oslow? A przecie nie tyllko brazil jest, bo bardzo dobry darmowy Vray, i mnostwo innych niezaleznych rendererow ( troche upierdliwych w obsludze, ale calkiem przyzwoitych ).

Co do car painta, to sie da i to calkiem spoko, szit, niestety nie mam maksa zainstalowanego wiec tylko z grubsza podpowiem: falof w difuse, ustawiony na fresnela, w nim drogi fallof, ustawiony na shadow-light, i ewentualnie w nim jeszcze jaka mapa symulujaca grain. ( albo wszystko to samo w troche innej kolejnosci, nie pamietam niestety)

Co do hdr, to podobny efekt mozna uzyskac, mocno kontrastujac mape odbic, nie zawsze musi to dzialac, ale od czego w koncu jest photoshop, after effect i nne podobne? W sumie to malo jest dobrych rendrow, nietknietych dodatkowa obrubka:)

Napisano
  • Autor

będę niewątpliwie próbował....

dzięki wielkie

pozdrawiam