piotrek Napisano 30 Czerwiec 2005 Share Napisano 30 Czerwiec 2005 Przesiadłem się z 5 na max'a 7 i z przykrością stwierdziłem, że brakuje mi tu pewnej rzeczy, mianowie (trochę trudne do wyjaśnienia, ale spróbuję): W maxie 5 poruszając rolką myszki, viewport "zoomował" się na kursorze, tzn za pomocą ruchów myszki i rolki można było przesuwać widok, co było bardzo przydatne przy tworzeniu np. splajnów. W 7 kręcąc rolką, "jeden jedyny punkt trwa jak sworzeń, śruba, idealny sprzęg" :) w środku viewportu. Stąd moje pytanie do tych, którzy zczaili o co mi chodzi: czy da się to zmienić, aby było tak jak w v5? PS. Jeśli nie rozumiecie o co chodzi, to piszcie - jakoś postaram się to wyjasnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VGT Napisano 30 Czerwiec 2005 Share Napisano 30 Czerwiec 2005 customize -> preferences -> viewports -> mouse control -> Zoom about moue point ortographic/perspective Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 30 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2005 tego mi było trzeba. dzięki a i jeszcze jedno - nie chce zakładać nowgo topic'a: jak zapamiętać jako domyślne ustawienia gird spacing jako np. 1 i perspective view gird coś tam jako np. 100? Wszystko w customize > gird and snap settings > home gird z góy dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VGT Napisano 30 Czerwiec 2005 Share Napisano 30 Czerwiec 2005 Jeśli w max7 to nadal działa, to: ustaw taki grid jaki chcesz mieć i tak przygotowaną scenę zapisz pod nazwą 'maxstart.max' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 1 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2005 no cóż - zrobiłem tak, ale z przykrością muszę stwierdzić, że nie działa. Tego pliku maxstart.max domyślnie nie ma w folderze root (w przeciwienstwie do poprzednich wersji), musiałem go sam stworzyć - i właśnie, wystarzczy tylko go stworzyć, czy trzeba jeszcze do jakiegoś pliku konf. dopisać odpowiednie "zdanie", aby max "wiedział", że istnieje ten plik i należy się do niego odwołać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VGT Napisano 1 Lipiec 2005 Share Napisano 1 Lipiec 2005 to nie ma być w root'cie max'a. Także zgadza się, że przy domyślnej instalacji tego pliku nie ma. Jest tworzony przez Ciebie tylko wtedy jeśli właśnie potrzebujesz startować max'a z innymi ustawieniami. To jest zwykła scena z Twoją konfiguracją układu wiewportów, sposobów wyświetlania (wire, shaded itp), oraz m.in. grid'a. Możesz nawet do tej sceny powkładać obiekty, aby np. domyślnie po otworzeniu max'a mieć 'ground plane'. A zapisujesz ją tam gdzie domyślnie max zapisuje sceny: 3dsmax_root/scenes właśnie przetestowałem na max6 i działa. Nie sądzę, aby w siódemce z tego zrezygnowali, co najwyżej mogli wprowadzić inne rozwiązanie ale tego aktualnie nie sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 1 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2005 ok, działa thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAD Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 Przepraszam, ze temat odkopie, ale nie wiem jak znaleźć. Otóż w 3dsmaxie 8 działało zmienianie szybkości przybliżania lub oddalania w perpective. Klawisz "[" i"]" w 3dsmax 9 naciśniecie tych klawiszy powoduje tylko przybliżenie lub oddalenie obrazu. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? A może coś wcisnąłem i nie mogę dojść o co chodzi. Z góry dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAD Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 Witam, widzę ze cos ciężko z pomocą:). Moze mam nowy temat założyć. Co prawda ten sie odnosi do 7 ale myślę ze ktoś zna rade na to ustrojstwo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowi Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 Chwała górnikom ;) chyba pobiłeś rekord heheh odkopać wątek z 2005 roku :) Costumize i pierwsze z góry zakładka Keyboard i tam możesz przypisać sobie obojętnie co chcesz jak chcesz i do czego chcesz :) jak masz max-a 8 to sprawdź jak funkcja jest pod " i " i taką samą przypisz sobie w max 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAD Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 Pod " i " jest Pan Viewport, przeczytaj dokładnie o co mi chodzi. Odpal 3dsmax 8 i zobacz co robią klawisze " [ ] " . A co w 3dsmaxie 9 one robią. Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie pomocne rady. Ps. wiem ze temat stary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowi Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 Wiec w czym jest problem? skoro możesz je dowolnie przypisać tylko musisz wiedzieć jaką funkcje mają one spełniać. Ja nie mam max-a 8 wiec nie wiem o jaką funkcje tobie chodzi, sprawdź co to za funkcja w max 8 i przypisz ją sobie do jakich klawiszy chcesz w max 9 i po problemie, a może chodzi o jeszcze coś innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAD Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 A sprawdzałeś co robią u Ciebie te klawisze. Te klawisze czy w 8 czy 9 spełniają teoretycznie taka sama funkcje. Tzn. mają identyczne przypisy. Ba, nawet jak przekopiuje ustawienie z 8 na 9 to dalej jest tak jak było. Tak jakby gdzieś coś trzeba jeszcze zmienić. Kwestia jest tylko tego gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi