gregorjan Napisano 1 Lipiec 2005 Napisano 1 Lipiec 2005 Ile klatek powinienem zmieścić w sekundzie normalnej spokojnej animacji?? Z tego co wyszukałem to podawane są od 20 do 30. Więc jak??
gregorjan Napisano 1 Lipiec 2005 Autor Napisano 1 Lipiec 2005 p.s. Wiem też że 24 to standard europejski a 25 kinowy i chyba USA. Ale według was pytam:)
Plastique Napisano 1 Lipiec 2005 Napisano 1 Lipiec 2005 Ntsc - 29,97 (usa) Pal - 25 (europa i prawie cala reszta) HDTV - 30 (to dla ambitnych) Taśma Filmowa - 24 (dla jeszcze bardziej ambitnych) Animacja Poklatkowa - od 12 w góre to tak bardzo ogólnie jeśli chcesz drążyc temat to poczytaj helpa od premiere/comustion itp. albo google
Damian Napisano 1 Lipiec 2005 Napisano 1 Lipiec 2005 zle wiesz:P 24/sec to stały prędkośc dla filmów na TAŚMIE FILMOWEJ. z taka prędkoscią nagrywają kamery FILMOWE (nie tv i cyfrowe!!!) poki nie robisz nic co bedzie na taśmie, ew. transferowane na taśme to ta prędkość odpada. kolejna to 25/sec jest to prędkość TV, tak nagrywają kamery tv i tak masz w telewizorze, tak leci w dvd, i tak nagrywasz na vhs i betę (oczywiscie dochodzi tutej przeplot z nim jest 50 a to wszystko dla tego ze mamy w europie taki prąd co ma 50hz :) ) - ale to nie jest istotne. w usa mają 30 (29,97) bo mają 60hz prąd. tak wieć w europie masz PAL - 25klatek a w usa mash NTSC 30 i wszystko janse. innych nie ma. tzn. są ale nie są istotne. inna sprawa jak animujesz jezeli animujesz film rysunkowy, bez płynnych panoram i najazdów kamery spokojnie mozesz lecieć co druga klatkę, czyli np. 12fps. jezeli jest to 3d, albo wycinanka w Afx to nie mozna sobie pozwolivć na coś takiego i robisz pełne 25fps. 30 nie rob bo w europie jestes a zresztą wogole nie ma sensu, raz ze wiecej klatek i rozmiaru a dwa ze wiecej renderowania / rysowania. tak wiec 25 ludziska 25.. i rozdziałka palowska. PAL d1 720 x 576! edit: juz mnie wyprzedzono:) w trakcie pisania:) ale im wiecej łopatologii tym lepiej:)
Rekomendowane odpowiedzi