Napisano 4 Lipiec 200519 l Włączam sobie monitorek (sony 20" trinitron), siedzę na forum i naraz zaczyna mi drgać obraz w rogach ekranu. Dzieje się to wtedy kiedy długo na ekranie (ok 1-2 min jest ten sam kolor). Wygląda to tak jakby chciał się zdegaussować ale nie może. Sam degauss nie pomaga. Odłączyłem wszystko co stało w pokoju od prądu. Przepiąłem monitor na osobną listwę i nic. Macie jakies pomysły?? Tylko proszę nie piszcie: "idź do serwisu!!" :/
Napisano 4 Lipiec 200519 l Aj, nie wiem, moze recznie rozmagnesuj monitorek, jak degauss nic nie daje :> ? Wez lutownice transformatorowa, włącz i w odleglosci 10 cm pomachaj troche, mi kiedys pomogolo... Pozdrawiam
Napisano 4 Lipiec 200519 l heh, zobacz czy nie masz duzych metaloweych przedmiotow obok monitora... (nozyczki or sth...) - tak mi kumpel powiedzial jak mialem podobny problem z moim 15' Philipsem... Rozumiem ze to crt - tak? Mialem chyba to samo. Meczylem sie tak przez jakis rok. Pewengo pieknego dnia przed szkola wlaczylem kompa. Posiedzialem chwile i wyszedlem na chwile z pokoju. Po powrocie monitor byl czarny i juz nigdy sie nie wlaczyl :P W serwisie powiedzieli mi ze powielacz sie zepsul. Koszt czegos takiego + naprawa to 100-150 zl. Niestety, ja nigdzie nie moglem dostac nowego powielacza do swojego crt, wiec zostal w serwisie :P
Napisano 4 Lipiec 200519 l Autor miałem już cos podobnego w moim starym sony 14". zaczął migać itd. ale on miał 6 lat. a ten ma raptem 3 i jestem jego I-wszym włascicielem. nadal nie wiem co jest grane. zobacze co da się zrobić z tą lutownicą ajk doradza male.
Napisano 4 Lipiec 200519 l spróbuj go postawić w innym miejscu na czas jakiś... mam samsungi 957mb i te są strasznie wrazliwe na ustawienie w stosunku do kierunków świata... wystarczy gnojka jednego obrucić obejrzeć film... itd włączam później kompa na drugi dzień a tu geometria obrazu skopana... naszczęście wystarczy rozmagnesowanie... (tak nazwana jest funkcja degauss w polskim menu) spróbuj go przestawić w inne miejsce, nawet zajrzałem do instrukcji... stoi tam coby uważać na ustawienie jeżeli chodzi o kierunki świata... mój np. nie powinien być skierowany chyba na północ... nie pamiętam... i jak stoi obok drugiego monitora itd... to geometria może być zniekształcona... tak tam piszą... mądrzy ci koreańczycy... jak źle ustawisz monitor to masz zły obraz... wszystkie monitory w koreii stoją ustawione ekranem na południe.... :))
Napisano 4 Lipiec 200519 l Autor próbowałem... guzik daje. chyba szarpnę się na Nec'a: http://www.nec.pl/productPresentation.php?id=1351&tab=specifications&range=0 ?? czy lepszy ten: http://www.nec.pl/productPresentation.php?id=1354&tab=specifications&range=0 ?? w ogóle to opłaca się taki zakup??
Napisano 5 Lipiec 200519 l 1280x1024 @ 60 do 75 Hz a zalecane 1280x1024 @ 60 Hz Hz - bądźmy poważni, już lepiej zainwestować w takie coś (CRT) : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2616, tutaj jest strasznie drogi, ale od czego jest skapiec.pl