Napisano 5 Lipiec 200519 l Dokładnie jak w tytule. Zaznaczam, że chciałbym tylko wyłaczyć ładowanie tego ...programu?? do pamięci podczas startu max'a, a nie usuwać plików zawartych w folderze stdPlugs. Czy da się to zrobić w oknie Plug-in Manager? Coś w stylu "Selected Plug-ins->Unload"
Napisano 5 Lipiec 200519 l to zamiast mental raya ustaw w default renderer na scanlinne i po sprawie (wciskasz F10 i w zakładce common zjezdzasz na sam dól klikasz na label "assign renderer" i nastepnie "production" i w otwartym oknie wybierasz scanline ;-)). mam nadzieje że chodziło o mental raya, bo metal raya nie znam ;->. i jeszcze jedno, nie usuwaj go!
Napisano 5 Lipiec 200519 l Autor chodzi mi o to, aby mentalray nie był ładowany podczas startu maxa, tzn. aby m.in. nie było materałów takich jak np. "mental ray" i w assign render nie dało się go włączyć, czyli jednym słowem był wyłączony(jeśli można tak to nazwać) - w okienku plugin manager przy MENTALRAY.DLZ jest loaded, a ja chciałbym aby było tylko deffered (oznacza to chyba, że wtyczka nie jest załadowana?). Domyślnie zawsze używam vray'a i mentalray nie jest mi zupełnie potrzebny. PS. Dlaczego go nie usuwać? Oczywiście nie żebym chciał, ale dlaczego? Max(v7) nie wystartuje? PPS. Jeszcze przy okazji: Jak wyłaczyć, aby domyślnie w vray'u nie pokazywało sie okienko vray log? Wyłączanie tego ręcznie przy każdorazowym uruchomieniu programu jet trochę uciążliwe. Oraz jak wyłączyć zapisywanie logów do pliku?
Napisano 5 Lipiec 200519 l Jedynym (chyba) sposobem na wyłączenie mr jest usunięcie MentalRay.dlz i MentalRay2.dlz (najlepiej przenieś je do folderu "Backup") i odznaczenie w preferencjach MentalRay Extensions a co do VRAYA to: Render> system> vray log.
Napisano 6 Lipiec 200519 l Jedynym wyjściem wydaje mi sie przeniesienie do innego katalogu i dodanie go w configure paths, wtedy odtikuj go w plugin managerze na dole. Co do usuwania, to nie powinno sie nic stać, ale z zintegrowanymi programami to różnie jest, z windowsa tez lepiej IE nie usuwać.