Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witajcie...robilem moj drugi model samochodu (merc c w203) ale w max`ie, moj plan byl taki aby zrobic wsio (karoseria + wnetrze). Doszedlem do konca modelowania karoserii + wszelakie dodatki jak reflektory grill itd i kola. No i przy samym koncu to byla juz udreka jezeli chodzi o prace w programie. Wszystko bylo zamulone itd, domyslam sie ze to glownie z powodu meshsmooth`a x2 ale bez niego nie moglbym na biezaco sprawdzac czy wsio pasuje do siebie. No i cala moja praca wlasnie skonczyla sie w tym momencie bo nie idzie dalej pracowac normalnie. Dazac do celu moje pytanie brzmi czy jak bede modelowal w NURBS`ach w Rhino to na dluzsza mete nie spotka mnie to samo, bo chcialbym w koncu zrobic caly model tak jak zakladalem? Moj sprzet to:

Asus a7n8x-x deluxe

Sempron 2400+

1 gb ram kingston (dualchannel 2x512)

radek 9600 pro adv 256mb

winda xp pro

ladna obudowa 8-)

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jeśli viewport zwalniają (3ds) wciśnij "O", podczas przesuwania obiekty zmieniają się w boxy

Napisano
  • Autor

racja...zapomnialem o tym.. Dziekuje...no ale moje pytanie nadal aktualne..jak to sie ma do Rhino ??

Napisano

2400+ wiesz co przy madrym chowaniu elementow w warstwach itd czy to w rhino czy w maxie mozna zrobic fure ktora bedzie miala silnik rame nadwozie podwozie zawieszenie hamulce czyli wszystko wystarczy madrze i umiejetnie chowac a to co nawet jest czasowo zbedne zapisywac w oddzielnym pliku... w rhino tez moze byc niezbyt wesolo np. gdy pliku juz wazy po 50-100mb

Napisano
  • Autor

na chwile obecna plik maxa z moja cala fura zajmuje 11 mb... Gdy plik otworze w max`ie to max pochlania mi 500 mb i przez to robi sie troche nieprzyjemnie ...czyli mam rozumiec ze w rhino bez chowania itd to byloby to samo...myslalem ze w nubrsach jest inaczej......troche lipka...bede musial po produkowac sie z tym chowaniem

Napisano

modelując poly w max możesz zainwestować w kartę gf 6800gt i o ile pracujesz tylko na shaded mode ze sterownikami maxtreeme obracanie 2 miliony poligonów staje się przyjemnością.

w rhino na odwrót. w trybie wireframe wszystko pójdzie :D

Napisano
  • Autor

jezu chryste ...1700 pln`ow...ja tylko sie bawie :)...a u mnie w trybie wireframe chodzi wolniej :) w maxie oczywiscie....wiec ja w koncu nie wiem......bedzie chodzic lepiej rhino czy nie ?

Napisano

Asus a7n8x-x deluxe

Sempron 2400+

radek 9600 pro adv 256mb

winda xp pro

ladna obudowa 8-)

jak widze jak ktos narzeka posiadajac takie cos i mowi ze nie moze ukonczyc modelu to jest mi go naprawde zal bo nic takiemu nie pomoze nawet jak by mu dac 5ghz i wiecej

Napisano

prawda jest taka że jak chcesz to nawet na sprzęcie 3 razy słabszym zrobisz extra model.

Napisano
  • Autor

rozumiem do czego dazycie......no nic...wiec chyba pozostane przy max`ie

Napisano
prawda jest taka że jak chcesz to nawet na sprzęcie 3 razy słabszym zrobisz extra model.

Bzyku, ile razy masz slabszy komp od

Napisał xyrion

Asus a7n8x-x deluxe

Sempron 2400+

radek 9600 pro adv 256mb

winda xp pro

ladna obudowa 8-)

?? Tak zeby bylo sprawiedliwie?

Napisano

niewiem pewnie wyszlo by z 3-4x na procku na grafice niewiem ale gdyby wziasc po uage tylko jej pamiec by bylo 10x :) no a na ramie 5 wiec srednia wyszla by z 6x :D no moze 5 ;)

Napisano
  • Autor

juz naprawde rozumiem 8-)....co do fury to wrzucilem te moje wypociny do [wip]`a

Napisano

sorry za ot ale:

w sumie patrzac na grafike 3d, sprzet uzytkownikow i efekty

to im gorszy sprzet to lepsze wyniki

Wydaje mi sie ze na gorszym sprzecie wychodzi wieksza cierpliwosc, precyzja itd itp

(bzyku masz jeszcze b/w monitor?)

Jesli tak jest to ja zaczynam sie szkolic w Rhino na solidnie (a nie tylko zlodziejka) i nie zmieniam kompa :)

Napisano

nie no monitor jako jedyny element ukladanki udalo mi sie w ostatnich latach zmienic nie liczac spalonego procka :)(wsumie to dopiero wymieniam kiedy sie cos psuje hehe) dobra niewazne...

koniec OT czyli podsumowujac wszystko sprzet to sprawa drugorzedna ;) he dobre

Napisano
koniec OT czyli podsumowujac wszystko sprzet to sprawa drugorzedna ;) he dobre

Zauwazylem u siebie ze w maxie pede jak szalony i cos moge miec w godzine skonczone gdy wymagalo by to dwie.

A w Rhino jakos dluzej dlubie :)

A co do tematu to wlasine ukrywanie poly pomaga odetchnac procesorowi. Ja czesto robie zamiast budynkow boxy, i kolejne ich sciany modeluje wlasnie przykladajac plane do boxa (ciezko to teraz opisac ale daje rade)

edit: oooo xyrion jest z mojego miasta :)