xyrion Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 Witajcie...robilem moj drugi model samochodu (merc c w203) ale w max`ie, moj plan byl taki aby zrobic wsio (karoseria + wnetrze). Doszedlem do konca modelowania karoserii + wszelakie dodatki jak reflektory grill itd i kola. No i przy samym koncu to byla juz udreka jezeli chodzi o prace w programie. Wszystko bylo zamulone itd, domyslam sie ze to glownie z powodu meshsmooth`a x2 ale bez niego nie moglbym na biezaco sprawdzac czy wsio pasuje do siebie. No i cala moja praca wlasnie skonczyla sie w tym momencie bo nie idzie dalej pracowac normalnie. Dazac do celu moje pytanie brzmi czy jak bede modelowal w NURBS`ach w Rhino to na dluzsza mete nie spotka mnie to samo, bo chcialbym w koncu zrobic caly model tak jak zakladalem? Moj sprzet to: Asus a7n8x-x deluxe Sempron 2400+ 1 gb ram kingston (dualchannel 2x512) radek 9600 pro adv 256mb winda xp pro ladna obudowa 8-)
xeav Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 jeśli viewport zwalniają (3ds) wciśnij "O", podczas przesuwania obiekty zmieniają się w boxy
xyrion Napisano 10 Lipiec 2005 Autor Napisano 10 Lipiec 2005 racja...zapomnialem o tym.. Dziekuje...no ale moje pytanie nadal aktualne..jak to sie ma do Rhino ??
Bzyku Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 2400+ wiesz co przy madrym chowaniu elementow w warstwach itd czy to w rhino czy w maxie mozna zrobic fure ktora bedzie miala silnik rame nadwozie podwozie zawieszenie hamulce czyli wszystko wystarczy madrze i umiejetnie chowac a to co nawet jest czasowo zbedne zapisywac w oddzielnym pliku... w rhino tez moze byc niezbyt wesolo np. gdy pliku juz wazy po 50-100mb
xyrion Napisano 10 Lipiec 2005 Autor Napisano 10 Lipiec 2005 na chwile obecna plik maxa z moja cala fura zajmuje 11 mb... Gdy plik otworze w max`ie to max pochlania mi 500 mb i przez to robi sie troche nieprzyjemnie ...czyli mam rozumiec ze w rhino bez chowania itd to byloby to samo...myslalem ze w nubrsach jest inaczej......troche lipka...bede musial po produkowac sie z tym chowaniem
SansSerif Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 modelując poly w max możesz zainwestować w kartę gf 6800gt i o ile pracujesz tylko na shaded mode ze sterownikami maxtreeme obracanie 2 miliony poligonów staje się przyjemnością. w rhino na odwrót. w trybie wireframe wszystko pójdzie :D
xyrion Napisano 10 Lipiec 2005 Autor Napisano 10 Lipiec 2005 jezu chryste ...1700 pln`ow...ja tylko sie bawie :)...a u mnie w trybie wireframe chodzi wolniej :) w maxie oczywiscie....wiec ja w koncu nie wiem......bedzie chodzic lepiej rhino czy nie ?
Bzyku Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 Asus a7n8x-x deluxe Sempron 2400+ 1 gb ram kingston (dualchannel 2x512) radek 9600 pro adv 256mb winda xp pro ladna obudowa 8-) jak widze jak ktos narzeka posiadajac takie cos i mowi ze nie moze ukonczyc modelu to jest mi go naprawde zal bo nic takiemu nie pomoze nawet jak by mu dac 5ghz i wiecej
Hindus Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 prawda jest taka że jak chcesz to nawet na sprzęcie 3 razy słabszym zrobisz extra model.
xyrion Napisano 10 Lipiec 2005 Autor Napisano 10 Lipiec 2005 rozumiem do czego dazycie......no nic...wiec chyba pozostane przy max`ie
illy Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 prawda jest taka że jak chcesz to nawet na sprzęcie 3 razy słabszym zrobisz extra model. Bzyku, ile razy masz slabszy komp od Napisał xyrion Asus a7n8x-x deluxe Sempron 2400+ 1 gb ram kingston (dualchannel 2x512) radek 9600 pro adv 256mb winda xp pro ladna obudowa 8-) ?? Tak zeby bylo sprawiedliwie?
Bzyku Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 niewiem pewnie wyszlo by z 3-4x na procku na grafice niewiem ale gdyby wziasc po uage tylko jej pamiec by bylo 10x :) no a na ramie 5 wiec srednia wyszla by z 6x :D no moze 5 ;)
xyrion Napisano 10 Lipiec 2005 Autor Napisano 10 Lipiec 2005 juz naprawde rozumiem 8-)....co do fury to wrzucilem te moje wypociny do [wip]`a
illy Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 sorry za ot ale: w sumie patrzac na grafike 3d, sprzet uzytkownikow i efekty to im gorszy sprzet to lepsze wyniki Wydaje mi sie ze na gorszym sprzecie wychodzi wieksza cierpliwosc, precyzja itd itp (bzyku masz jeszcze b/w monitor?) Jesli tak jest to ja zaczynam sie szkolic w Rhino na solidnie (a nie tylko zlodziejka) i nie zmieniam kompa :)
Bzyku Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 nie no monitor jako jedyny element ukladanki udalo mi sie w ostatnich latach zmienic nie liczac spalonego procka :)(wsumie to dopiero wymieniam kiedy sie cos psuje hehe) dobra niewazne... koniec OT czyli podsumowujac wszystko sprzet to sprawa drugorzedna ;) he dobre
Hindus Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 (bzyku masz jeszcze b/w monitor?) ja pamiętam motyw z lakierem ;)
illy Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 koniec OT czyli podsumowujac wszystko sprzet to sprawa drugorzedna ;) he dobre Zauwazylem u siebie ze w maxie pede jak szalony i cos moge miec w godzine skonczone gdy wymagalo by to dwie. A w Rhino jakos dluzej dlubie :) A co do tematu to wlasine ukrywanie poly pomaga odetchnac procesorowi. Ja czesto robie zamiast budynkow boxy, i kolejne ich sciany modeluje wlasnie przykladajac plane do boxa (ciezko to teraz opisac ale daje rade) edit: oooo xyrion jest z mojego miasta :)
Rekomendowane odpowiedzi