err0r Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 Czesc Wsrod Was moga byc osoby ktore maja w swoich zasobach to czego szukam i moga mi to udostepnic Potrzebuje jako material referencyjny trojwymiarowy model silnika spalinowego. Chodzi mi o taki silnik ktory bedzie w miare dokladny i bedzie kompletny tj. nie bedzie mu brakowalo elementow zeby dzialal. Te elementy nie musza byc odpicowane, wazne zeby byly wszystkie lub prawie wszystkie - zebatki przekladnie, waly itd ... :) Na podstawie takiego silnika zrobie swoj model jeszcze dokladniejszy, ktory potem wykorzystam w symulacji i animacji. Wiec jesli ktos moze wspomoc takim materialem referencyjnym bardzo prosze o informacje i pomoc. Narazie znalazlem 2 silniki na stronie 3dcafe, ale sa odwalone i brakuje im sporo elementow. Technologia (v8,v12 czy diesel ... ) silnika nie ma dla mnie znaczenia. Moze byc tez silnik odrzutowy. Pozdr. E.
Bzyku Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 to ty chcesz model czy referencje to drugie mozliwe w pierwsze to watpie :) heh
err0r Napisano 19 Lipiec 2005 Autor Napisano 19 Lipiec 2005 Najlepiej model 3d ktory posluzy za referencje :). Ale innymi materialami referencyjnymi o dobrej szczegolowosci rowniez nie pogardze. Moze byc tak ze bede musial odtwarzac taki silnik z ksiazki z techn. samochodowego a nie usmiecha mi sie robienie tego bez wymiarow i na oko. Pozdr. E.
Shogun 3D Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 Słuchaj, jak znasz zasadę działania silnika spalinowego, to sie nie cackaj z odtwarzaniem, tylko zrób własny, o ile nie chodzi ci o zachowanie proporcji, tylko ukazanie mechanizmu. Natomiast w sytuacji, gdy chcesz odtworzyć wiernie model silnika, o go określ i... nie ma to jak podręcznik do technikum mechanicznego. Masz tam tyle referków, ze az głowa Cię rozboli z nadmiaru obfitości. :)
err0r Napisano 20 Lipiec 2005 Autor Napisano 20 Lipiec 2005 o ile nie chodzi ci o zachowanie proporcji, tylko ukazanie mechanizmu. Natomiast w sytuacji, gdy chcesz odtworzyć wiernie model silnika, o go określ i... nie ma to jak podręcznik do technikum mechanicznego. Wlasnie chodzi o obydwie rzeczy to jest pokazanie zasady dzialania oraz odwzorowanie detali. A jesli chodzi o ksiazke z mechanika ... wiem, ale chce uniknac tego zmudnego zajecia :/ ... wiesz sledzenie co i jak pokolei z takiej ksiazki wsrod setek elementow silnika i do tego bez dokladnych wymiarow, moze byc uporczywe i w dodatku nieprecyzyjne. Dlatego posilkowanie sie czyms dokladnym zrobionym na potrzeby CAD czy tez 3d pomogloby mi znacznie. Pozdr. E.
Marcin Napisano 20 Lipiec 2005 Napisano 20 Lipiec 2005 eh http://cad.pl/rys.fcgi w szukaj wpisz "silnik" i przestac biedolic o modelu bo jeszcze w calem mojej karierze nikt nic takiego nikomu nie dal ;] peace
bartonfink Napisano 23 Lipiec 2005 Napisano 23 Lipiec 2005 HHEHEE Ja ja Marcin :) ja bede pierwszy :)
err0r Napisano 23 Lipiec 2005 Autor Napisano 23 Lipiec 2005 Serio ? :) Czy tez to tylko puste slowa :) ? Pozdrawiam :D
Rekomendowane odpowiedzi