Obywatel Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 Jak uzyskac w mental rayu cos w stylu Brazilowskiego refraction (w jego materialach)? Wogole sie da? :>
greg_jg Napisano 20 Lipiec 2005 Napisano 20 Lipiec 2005 Możesz objaśnić co oznacza "cos w stylu Brazilowskiego refraction" ? Chodzi Ci o uzyskanie zwykłego zjawiska refrakcji, czyli "załamania fal na granicy rozdzielającej ośr. o różnych współczynnikach załamania" ?
Obywatel Napisano 20 Lipiec 2005 Autor Napisano 20 Lipiec 2005 tz. ze powierzchnia nie odbija wszystkiego idealnie, tylko tak jak by ta powierzchnia byla matowa.
greg_jg Napisano 21 Lipiec 2005 Napisano 21 Lipiec 2005 Domyślam się, że chodzi o to: Aby zrobić coś takiego, tworzysz materiał "mental ray", do slotu "Surface" wkładasz "Glass (lume)". Parametry, które powinny najbardziej Cię zainteresować to "Blur Reflection" i "Blur Transparency" (przykłady w obrazku wyżej).
Obywatel Napisano 21 Lipiec 2005 Autor Napisano 21 Lipiec 2005 Kurde wyglada niezle, czyzbym przeoczyl ten material? Hmm Mam Maxa5, nie wiem czy jest a tyle nowy Mental Ray, ale zobacze jutro. Efekt niezly. Dziekuje.
greg_jg Napisano 22 Lipiec 2005 Napisano 22 Lipiec 2005 Jeszcze jeden test (wartości liczbowe na obrazku określają parametr 'spread', samplowanie wynosi: 32).
Obywatel Napisano 22 Lipiec 2005 Autor Napisano 22 Lipiec 2005 Dobra dobra, testy testami ;-) ale czy taka mozliwosc jest w Mentalu ktory jest w standardowo w Maxie 5?
greg_jg Napisano 22 Lipiec 2005 Napisano 22 Lipiec 2005 Standardowo to mental ray`a w max`ie 5 nie bylo ;)
Obywatel Napisano 25 Lipiec 2005 Autor Napisano 25 Lipiec 2005 Hymmm mam braki :-) W takim razie Radiocity i to o jeden wyzej (light costam) to nie jest mental? Ma skylight i kilka innych bajerow.
Rekomendowane odpowiedzi