Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jak uzyskac w mental rayu cos w stylu Brazilowskiego refraction (w jego materialach)? Wogole sie da? :>

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Możesz objaśnić co oznacza "cos w stylu Brazilowskiego refraction" ?

Chodzi Ci o uzyskanie zwykłego zjawiska refrakcji, czyli "załamania fal na granicy rozdzielającej ośr. o różnych współczynnikach załamania" ?

Napisano
  • Autor

tz. ze powierzchnia nie odbija wszystkiego idealnie, tylko tak jak by ta powierzchnia byla matowa.

Napisano

Domyślam się, że chodzi o to:

test_szklo_.jpg

Aby zrobić coś takiego, tworzysz materiał "mental ray", do slotu "Surface" wkładasz "Glass (lume)".

Parametry, które powinny najbardziej Cię zainteresować to "Blur Reflection" i "Blur Transparency" (przykłady w obrazku wyżej).

Napisano
  • Autor

Kurde wyglada niezle, czyzbym przeoczyl ten material? Hmm Mam Maxa5, nie wiem czy jest a tyle nowy Mental Ray, ale zobacze jutro. Efekt niezly. Dziekuje.

Napisano

Jeszcze jeden test (wartości liczbowe na obrazku określają parametr 'spread', samplowanie wynosi: 32).

test_szklo_2.jpg

Napisano
  • Autor

Dobra dobra, testy testami ;-) ale czy taka mozliwosc jest w Mentalu ktory jest w standardowo w Maxie 5?

Napisano
  • Autor

Hymmm mam braki :-) W takim razie Radiocity i to o jeden wyzej (light costam) to nie jest mental? Ma skylight i kilka innych bajerow.