Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam ,

Mam problemy z direct light - jak widac na zalaczonym obrazku rozswietla bardzo mocno material na murku na srodku oraz scianie. Ustawialem natezenie swiatla ale to nie daje rezultatów - mat. zawsze jest bardzo jasny. Próbowalem tez bawic sie materialem - jest on vrayowy, przyciemnialem go i rozjasnialem, ale to tez nic nie dalo.

Swiatla w oknach to vraylight oraz jedno direct light na zewnatrz.

Dzieki

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 868
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hmm

po lewej jest calkiem mułowato ...

czy w oknach po lewej są jakies szyby ? i czy jest jakas szyba w tym otworze ?

Napisano
  • Autor

no wlasnie wogole to jest mułowate...

nie wiem jak ustawic parametry aby to fajnie naturalnie wygladalo, swiatla mam cakowicie biale , bez kolorów, a calosc jest wg mnie w jakis dziwnych kolorach, po lewej jest okno - duze - z jednym vraylight na srodku, drugi wraylight jest ponad oknem dachowym, no i ten nieszczesny materail na murku - rozswietlony na maxa ...

Napisano

nie black tylko bright ...

bright multiplier jeszcze bardziej rozjasnia miejsca o malej intensywnosci swiatla ...

i w ten sposob przepaliles tego directa ...

z reguly tego sie uzywa do rozjasniania pomieszczen i manewruje sie tylko dark multiplier a bright zostawia ...

zostaw bright multiplier na 1,0

Napisano

nie chodziło mi o te wartości :P

chodziło mi o to czy masz ustawione:

1 - linear color mapping

2 - exponential color mapping ... czy

3 - HSV exponential color mapping

????????????????

mi twój render wygląda na 2 a powinieneś spróbować 3 HSV .... (ale moge się mylić:P )

Napisano

javor - HSV to tak jak bys uprał w pralce czerwone skarpetki z białą koszulką ... praktycznei HSV nadaje sie do symulacji interior nocnej ... gdzie wiekszosc jest bezowe ... exponetial zapobiega przepalaniu kolorow ale tak jak kolega wyzej pokazal mozna je przepalic ;]