Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czesc,

musze zrobic ladny pustynny krajobraz a slyszalem conieco o pluginie dreamscape wiec pomyslalem ze moze sie przydac ( glownie chodzi mi o stworzenie krajobrazu ). Mam takie pytanie.. a wlasciwie dwa - czy ktos sie orientuje gdzie ( lub czy ) mozna sciagnac wersje demo, trial albo cos tego typu do maxa 5? Bo sciagnalem wlasnie jedyne demo ktore znalazlem ale jest tylko do maxa 6 wiec pewnie u mnie nie odpali... Druga sprawa - moze ktos bedzie wiedzial - jak bardzo to obciaza komputer ( taki wygenerowany krajobraz ) i czy plugin wspolpracuje z vrayem? Dzieki z gory :)

p.s - nie wiecie na jakiej zasadzie dziala demo dreamscape'a? Czy ograniczyli mu jakies funkcje czy tez czas uzytkowania?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 768
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja mam Dreamscape na maxa 7. Wiem, że normalnie działa ze scanline, a co do innych - pojęcia nie mam.

Niewykluczone, że tez działa.

Co do obciążeń; uważaj z niebem.

Chmurki nawet niewielkie sa renderowane koooooooooszmarnie długo, dla przykladu: render chmurek o srednich ustawieniach renderował mi sie 3 dni w rozdziałce 600/800. Na wyrenderowaniu sie w thumbnailu (tym malutkim w preview w environment) potrzebowal 4 minut...

co do terenu to jest to wdzieczy program, choć nie ma takich mozliwości jak Vue. Problem z Vue jednakże polega z kolei na tym, że ma on koszmarny renderer. Można co prawda zrobic konwersję z vue na .3ds, ale wówczas nalezy się liczyć ze sceną, liczącą dziesiątki milionów trisów.

W Dreamscape masz edytor terenu, działa naprawdę ładnie, ale nałożenie na niego wszelkich zacieków i spękalin erozyjnych tez wiąże się ze znacznym obciązeniem kompa.

Napisano
  • Autor

huhu.... ktos sie bawi w archeologa widze :) Zalozylem ten watek w lipcu 2005 :p Tego demka juz nie mam..narazie nie mam czasu na robienie czegokolwiek w 3d ze wzg. na mature :/ P4VV37 -> poszukaj sobie ( tego demka ;) ) na emulu czy gdzies....powinienes cos znalezc. Pozdrawiam

Napisano

Heh, ale się dałem nabrać... no, ale mam ndzieję, że i tak dowiedziałeś się czegoś nowego i mój post nie poszedł na marne...?

Napisano
  • Autor

jak nie ja to ktos inny skorzysta napewno :) Tez nie polecam tych chmurek 3d bo komputer wysiada.... Ladnie wygladaja te zwykle nieba i takich wlasnie uzywam. Jedyna rzecz jaka mnie zastanawia to polaczenie dreamscape'a z vrayem adv. ( nie pamietam ktora wersja dokadnie ). Czasami vray wywalal mi bledy podczas renderingu i w miejscu gdzie powstawal blad dawal czarny kwadrat... Dziwne bo nie bylo tam nic co mogloby powodowac taki blad.....pozdrawiam