Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich...niestety jestem dosc nowym uzytkownikiem jesli chodzi o max-a...niestety nie moge sobieporadzic z kilkoma problemami copewnie widac idealnie na obrazku...mianowicie uzywam final render stage-1 a soft to 3D studio max 7.

Nie moge sobie poradzic z ustawieniami tekstury metalu dla stolika...chcialbym aby odbicia byly bardziej naturalne...przerobilem juz chyba wszsytkie tutoriale jakie udalomis ie znalezc...ale niestety niewiele mi pomogly...wciaz wychodzi mi zupelnie inaczej niz jest to pokazane w tutorialu...

Do tego dochodzi global ilumination i oswietlenie...nie moge tego ustawic odpowiednio..za kazdym razem wychodzi gorzej...DOSLOWNIE!!

Jesli chodzi o metal to albo odbija wszsytko jak lustro, albo nie odbija nic lub zmienia kolor wedle wlasnego uznania :/ zwykle na brazowy...myslalem ze to moze byc odbicie od podlogi do tego rozmazane...ale nie...to jest cos innego i znika dopiero gdy ustawie w teksturze self ilumiantion...ale wtedy teksturka zbyt sie swieci i nie odbija nic...

Blagam pomozcie!!!! Bo juz mam takiego nerwa ze zaraz chyba wywale kompa przez okno doslownie...

Do tego przy komputerze ATHLON 1.7+xp i 1GB DDR Ram renderuje mi taki obrazek cos kolo 2 godz...przeciez to jakas paranoja...wiem ze odbicia raytracing-u musza potrawac zanim komputer to wszystko wyliczy i przetworzy ale bez przesady...tutaj nie ma az takich odbic...chyba ze moje teksturowanie cos namieszalo....a to mozliwe...

BLAGAM WAS JESZCZE RAZ...POMOZCIE :((((((

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czesc niestety nie wiem w czym moze byc problem (jsetem dopiero na etapie modelowanie ;) ) ale spytaj moze w dziale --> Rendering

Napisano

popieram pomysł przesiadki na v-ray'a

Napisano

nie radze przesiadzac sie, bo fR ma wieksze mozliwosci jak go sie opanuje. poza tym moze vray jest protszy i szybszy, ale sam render to nie wszystko - wazne sa umiejetnosci.

Napisano
Jesli chodzi o metal to albo odbija wszsytko jak lustro, albo nie odbija nic lub zmienia kolor wedle wlasnego uznania :/ zwykle na brazowy

Zmien kolor reflections na szary?

Napisano
nie radze przesiadzac sie, bo fR ma wieksze mozliwosci jak go sie opanuje. poza tym moze vray jest protszy i szybszy, ale sam render to nie wszystko - wazne sa umiejetnosci.
w tym miejscu bym sie nie zgodził - po 1 nie jest lepszy po 2 skoro jest łatwiejszy do opanowania - jak to napisałes to dlaczego na początki zabawy z maxem ma kaleczyć sie na fr ? po 3 - miałem fr i jest wg mnie gorszy od vraya.