yogi-bear Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Witam. Od dłuższego czasu nie daje mi spokoju jeden problem. Tworzę jakiś obiekt nadając dla niego przezroczystość (transparency tool). Następnie grupuję go z innymi obiektami i nadaje dla zgrupowanej grafiki ponownie Transparency Tool. I tutaj pojawia sie moj problem... znikają ustawiania przezroczystości dla obiektów znajdujących się w grupie. Jak tego uniknąć? Jak pozostawić ustawienia "stare" i bez problemu dodać "nowe"? Pozdrawiam.
yogi-bear Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Napisano 27 Lipiec 2005 przkekonwertowanie na bitmape pozbawia mnie mozliwości pozniejszej edycji.. z resztą praca musi pozostać w wektorach. dziekuje za podpowiedź ale czekam na więcej pomysłow.
SansSerif Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 praca musi pozostać w wektorach. czyli finałem będzie cdr wyświetlany na ekranie? zapomnij, bo nic innego z tego nie zrobisz. postscript i tak to zrenderuje do bitmapy ale na pewno z błedami. wszystkie efekty corela można o kant d potłuc. najbezpieczniej i najwygodniej takie rzeczy robić na bitmapach w photoshopie i składać tylko w corelu.
yogi-bear Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Napisano 27 Lipiec 2005 czy ja wiem czy najwygodniej? nie chce ruszac bitmap bo jak juz pisalem nie mam mozliwosci do pozniejszych zmian w pracy (co przewiduje). a stwierdzenie że "efekty corela mozna o kant d potluc" jest... chybione bo nie o to chodzi ze mają być efekty jak w PS. wektory to wektory - inny styl, inne przeznaczenie :) jeśl ktoś preferuje grafike bitmapową to niech robi w bitmapach. ja potrzebuję czyste wektory i nadal szukam rozwiązania które pozwoli mi na pozostanie w wektorach. :) ale dziekuje za podpowiedzi poraz kolejny
SansSerif Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 czyli jedynym rozwiązaniem będzie przesiadka na adobe illustratora :)
yogi-bear Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Napisano 27 Lipiec 2005 hehehe właśnie kilka dni temu oswajałem się z nim ale to zupełnie inna zabawa niż Corel :) W Drawie siedze od wersji 8 i jestem przyzwyczajony. Odpale Illustratora może... zmusze sie - mam nadzieje ze sie przedzje czy pozniej przyzwyczaje.
SansSerif Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 illustrator jest beznadziejny w konfrontacji z corelem ale akurat efekty miesznia warstw ma wyśmienite bo identyczne jak w photoshopie. corel ma ograniczenie o którym sam na początku wspomniałeś i jedynym wyjściem jest konwertowanie do bitmapy.
yogi-bear Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Napisano 27 Lipiec 2005 może to przykre ale do Illustratora ciągnie mine jedynie ze względu na firme ;) bo jak narazie nic więcej mi się w nim nie podoba... ale jest jeszcze jeden poważny minus Corela:. jego awaryjność.. sypie mi się kilka razy dziennie. zeby w Corelu dopracowali operacje na warstwach... był by boski poprostu. aktualny Object Manager to porażka która bardziej przeszkadza niż pomaga ;) swoj problem rozwiazuje poprzez tworzenie kilku dodatkowych warstw.. ale nie jest to ani wygodne ani proste ;)
Rekomendowane odpowiedzi