Napisano 3 Sierpień 200519 l cze. potrzebuje pomocy ! zamieszcze znane wnetrze kuchni .. Ćwicze V-raya i chce uzyskać efekt rendera (patrz załącznik). Załącze tez moją próbę! Prosze o wskazówki!! mój próbny render trwał ponad 30min.... ustawienia na e-maila moge wysłać...
Napisano 4 Sierpień 200519 l na vrayu sie nie znam ale sprobuj uzyc vraylight i jakiegos skylighta powinno pomoc
Napisano 4 Sierpień 200519 l a po co vraylight, jezeli jest skylight??? ja nic nie mowie, ale w light contest chyba masz wszystkie ustawienia podane :P. poza tym poczytaj referencje i posprawdzaj co do czego sluzy, bo w ciemno daleko nie zajedziesz.
Napisano 4 Sierpień 200519 l takie testy bez materialow nie są zbyc owocne ... walniesz jakąś ciemną podłoge ... ciemniejszy kolor szafek i oswietlenie sie zmienia ... kiedys tez myslalem ze robienie testow na scenie bez materialow cos daje ale gdy przyszedl czas na materialy to zawsze bylo eh i ah ... z resztą do takich testow mojej sceny jest wątek "light contest" i nie wiem po co tworzyles nowy temat ...
Napisano 4 Sierpień 200519 l podaj sprzęt na jakim to robisz - bo skad mamy wiedziec dlaczego tak liczy :] czy to przez sprzęt czy ustawiania to raz. dwa - zapodaj ustawiania rendera spod f10 trzy - jako słońce zapodaj direct light, a w oknie tak jak masz vraylight (chyba;)) cztery- nie patrz na te bugi co masz bo to wina słabych ustawiań - najpierw skup sie na uzyskaniu dobrego oświatlenia a potem dopiero renderuj w lepszej jakości pięc - patrz dwa :] aha w color mapingu coś grzebałes ?
Napisano 4 Sierpień 200519 l mam nadzieje ze sie nie sugerujesz tym czasem w podpisie... bo to jest na policzonych mapach juz zarowno photonow jak i irradience. w poscie pewnie napisalem ile to sie liczylo....
Napisano 4 Sierpień 200519 l Autor cze. dzięki za odp. do Marcina.: gdzie znajde "light contest"?? do Hindusa: nie grzebałem nic w color mapingu. zapodaje ustawienia w załączniku. Zgadzam sie co do tego ze próby bez materiałów to ściema ale uparłem sie i chce uzyskać taki efekt :)!!/ ps:no dobrze ze mi powiedziałes o tym czasie rendera bo juz sie zacząłem pienić he:)! mój komp: 3Ghz; ok 800RAM,
Napisano 4 Sierpień 200519 l renderuje Ci sie tyle czasu pewnie przez retrace treshhold 4, przyznam sie ze sam nei potrafie z niego korzystac wiec daje go na 0. wogule to ciezko Ci bedzie osiagnac taki efekt, to naprawde ladny renderek, czysciutki jak lza :)
Napisano 4 Sierpień 200519 l Autor w lc znalazłem ten render ale nie ma ustawień!! chyba ze coś przeoczyłem.. no jak narazie nic mi chłopaki nie pomogliście..
Napisano 4 Sierpień 200519 l napewno sa ustawienia do photonmapy. Zastanawia mnie tylko czemu ten vraylight tak bokiem jest ustawiony ?? najpierw policz photonmape na first i second bounce jak nie bedzie wygladac naturalnie to render koncowy tez nie, bo mapa irradience bazuje na mapie photonow. jakis sknerus i chciwus to musial byc skoro nie podal ustawien.
Napisano 4 Sierpień 200519 l Autor Bobby słuchaj zaczynam więc nie wiem jak ma wygladać naturalnie photonmapa...!! podpowoedz mi troche to Ci browara postawie..!! wiem ze Ci sie nie chce ale choć troche..zdradź rąbka tajemnicy:)
Napisano 4 Sierpień 200519 l no wiesz... dazysz przeciez do uzyskania fotorealizmu wiec naturalnie czyli jak najblizej zdjeciu. pare rzeczy mi nie pasuje w twoim obrazku... 1. bedziesz musial zwiekszyc subdivs vralightow aby pozbyc sie ziarna ale to pozniej 2. ciemne rogi i ogolna jakosc foton mapy- wlacz convex hull, zmniejszaj max density zwiekszaj ilosc fotnow (oczywiscie wszystko to wydluza czas liczenia) noi kontroluj jasnosc zeby nie bylo zbyt duzego kontrastu- sciana rog (w 1.47 wersji poprawione sa troche fotony i juz nie ma takiego problemu z rogami ;)) 3. retrace treshold na 0 bedzie szybciej :) a mapa irradience to tam nie ma filozofi .. presetow mozesz uzyc edit: to moje ustawienia? dziwne strasznie :)
Napisano 4 Sierpień 200519 l gdzie ? szukalem w lodowce , nic nie ma. Nie obiecuj rzeczy ktorych niemozesz dac ;) poatym nie dla browara to robilem, tylko dla sławy :)