Napisano 4 Sierpień 200519 l Witajcie to again ja. Pytanie brzmi czy da sie np zamknac swiatlo w czyms. Zalozenie: plane, na plane jest teapot nad teapotem jest omni lub jakiekolwiek inne swiatlo, i to swiatlo jest wewnatrz zamknietego box`a, sphere cokolwiek ale zamkniete, teoretycznie swiatlo nie powinno wychodzic przez boxa a wychodzi. Czy da sie uzyskac taki efekt zeby nie wychodzilo ??.. glownie chodzi o to ze chcialbym np zeby swiatlo przelatujac przez cos ktorego kolor jest np czerwony i zeby bylo czerwone..da sie tak czy to trzeba po prostu zmienic kolor swiatla ? Troche namieszalem i do tego z fizyki nie jestem asem
Napisano 4 Sierpień 200519 l Autor cholera u mnie jak zamkne je (bez zadnej dziury) w boxie to wychodzi i nie zwraca na nie uwagi ....tak jakby go nie bylo...o czyms zapomnialem ?
Napisano 4 Sierpień 200519 l -o włączeniu cieni dla danego światła -o materiale 2-sided dla obiektu, w którym zamykasz światło
Napisano 4 Sierpień 200519 l -o włączeniu cieni dla danego światła właśnie miałeś cienie? zamiast 2sided możesz użyć shella
Napisano 4 Sierpień 200519 l Autor oo to mi wlasnie chodzilo dziekuje ale pojawia sie nastepne pytanie.....ktory modyfikator w materials odpowiada za przezroczystosc.??? albo moze przepuszczalnosc swiatla wiecie o co chodzi... edit: tylko czemu 2-sided nie dziala w vraymaterial ?
Napisano 4 Sierpień 200519 l opacity z tymze on odpowiada za nieprzezroczystosc, 100 - nieprzezroczysty, 0 - przezroczysty. oprocze tego pare innych bajer jak refraction chociazby.
Napisano 4 Sierpień 200519 l Autor rozumiem ze chcesz mnie naprowadzic na dobra droge, ale jak zrobie opacity na 0 to nadal tak samo ...bez wzgledu na to czy jest refaction czy reflection czy oba, jedynie jak jest refaction to obiekt w ktorym zamkniete jest swiatlo swieci sie ale swiatlo nie wychodzi poza zamkniety obiekt