Jump to content

flash problem z adresowaniem


abstract
 Share

Recommended Posts

mam taki problemik, robie sobie mc w ktorym umueszczam animacje gornej czesi strony

i mam tam 3 przyciski i tu zaczyna sie problem chcialbym zeby po kliknieciu na np firma otworzyl sie mc firma znajdujacy sie na glownej listwie czasowej. mecze sie ze 3 godziny i nie moge sobie z tym poradzic. prosze o pomoc!

 

pozdr....

Link to comment
Share on other sites

jestem poczatkujacym userem flasha i chce sie nauczyc sterowania animacja nie uzywajac scen, tz. chce zeby caly film znajdowal sie na glownej listwie czasowej.

 

Mam cztery mc: mc_1, mc_2 , mc_3, mc_4 w tym jeden glowny odpalajacy sie na starcie w ktorym znajdyja sie trzy buttony.

 

umiesczam kolejno mc na glownej listwie odzielajac stopami i nie wiem jak przypisac do buttona znajdujacego sie w glownym mc_1 akcje zeby odwolywal sie do glownej listwy czasowej do danej klatki i odpalal znajdujacy sie tam np mc_2.

 

pozdr...

Link to comment
Share on other sites

chodzi Ci o to, że mc2, mc3 i mc4 w pierwszej klatce mają akję

stop();

i chcesz, aby po kliknięciu na button przeszły do następnej klatki?

 

Jeżeli tak, to do tego Twojego głównego mc (rozumiem, że jest to Twój "mc1") dopisujesz akcje:

button1.onPress = function() {
  _parent.mc2.gotoAndPlay(2);
}

button2.onPress = function() {
 _parent.mc3.gotoAndPlay(2);
}
itd.

 

Oczywiście button1 i button2 to nazwa Istance Twoich buttonów.

 

Powinno zadziałać.

 

pozdr

Link to comment
Share on other sites

dalej nie dziala moze robie cos zle a nie znam sie dobrze na flashu

zalanczam zrodlo mniej wiecej o co mi chodzi sa tam 2 mc glowny mc_1 z dwoma buttonami i mc_2 to co ma sie zalaczyc po kliknieciu na but1 znajdujacy sie w mc_2

 

pozdr...

Link to comment
Share on other sites

do tej pory strony robilem w swishmax teraz przesiadam sie flasha i normalnie szlak mnie trafia znowu problem ja sie chyba za..........ie, wszystko elegancko dziala ale tylko na tym przykladzie ze zrodla, a jak robie strone i podklejam skrypt zmieniajac nazwy na swojej stronie testuje animke to wraz nie dziala

 

czy mozna przypisywac skrypt na do tweena?

 

w zalaczniku zalanczam miejsce w ktorym prubuje wpisac scrypt

 

pozdr..

Link to comment
Share on other sites

po pierwsze: staraj się nie używać adresowania bezwzględnego (tzn. nie używaj w miarę mozliwości _root),

po drugie:

_root.topAim.firma.onPress = function() {
  _root.gotoAndPlay(51);
}

Widzę, że wszystko to znajduje się w mc "firma". Możesz to wyjaśnić, nie bardzo rozumien??

Jeżeli jest tak jak myśle, tzn . w mc "firma", to prawidłowo będzie:

this.onPress = function() {
  .....
}

Link to comment
Share on other sites

po pierwsze: staraj się nie używać adresowania bezwzględnego (tzn. nie używaj w miarę mozliwości _root),

[...]

 

 

No to ja mu tak podesłałem z przyzwyczajenia ... jakoś _root'a lubię :> ... może dla tego, że szperam we flashu od bardzo starych wersji, a w nich z adresowaniem było różnie ... co nie zmienia faktu, że co do nowszych wersji mintrill ma całkowicie racje ... przy plikach zewnętrznych bardzo się to przydaje ... bo można oszaleć przy adresacji bezwzględnej :P

Link to comment
Share on other sites

po pierwsze: staraj się nie używać adresowania bezwzględnego (tzn. nie używaj w miarę mozliwości _root

 

rozumiem ze chodzi o sciezki absolut i relative, jednak nie wiem czym roznia sie od siebie moglbys mi to wytlumaczyc.

 

mam jeszcze jedno pytanko jak lepiej robic filmy flasha zrobic tak jak ja prubuje tj ladowac mc do glownej listwy, czy na glownej listwie zrobic podstawowe elementy takie jak top strony, buttony oraz to co ma sie wyswietlic na dole strony i dopiero do tego ladowac poszczegulne mc.

 

pozdr...

Link to comment
Share on other sites

co do adresowania to szukam arykułów traktujących o tym, bo ciężko jest mi wytłumaczyć, jeżeli nie znajdę, to spróbuję Ci wytłumaczyć, jeżeli nikt inny mnie nie uprzedzi.

 

Co do Twojego pytanie, to w sumie zależy od tego, co chcesz osiąnąć, jeżeli wszelkie elementy mają poprosu nagle się pojawić na ekranie, to prościej jest je przenieść z biblioteki do sceny. Ogólnie zależy to od tego, jak jest Tobie lepiej i łatwiej.

Link to comment
Share on other sites

rozumiem ze chodzi o sciezki absolut i relative, jednak nie wiem czym roznia sie od siebie moglbys mi to wytlumaczyc.
Jesli masz kilka zaglebionych Movie Clipow o "instance name": mc1, mc2, mc3.. to mozesz dotrzec do ostatniego z kazdego miejsca (sciezka bezwzgledna):
_root.mc1.mc2.mc3._alpha = 50;

lub wpisac w samym mc3 (sciezka wzgledna):

this._alpha = 50;

 

Obrazek pogladowy z helpa jak wyglada hierarchia:

mc_hierarchy.gif

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy