smart Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 Witam Tworząc nowy kolor w QuarkXpress napotkałem na taki problem: Czy kolor C:80 M:25 Y:60 K:40 nie jest zbyt nasycony farbą? Myśląc (zdaje mi się:P) logicznie, powinno być ograniczenie, aby kolory nie powodowały że wydruk będzie wysychał tygodniami. Czy znane jest Wam ograniczenie sumy składowych CMYK dla koloru? pozdrawiam:)
Plastique Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 maxymalne nasycenie o ile sie nie myle okresla sie mianem TID [total ink costam] no i scisle zalezy od uzywanego papieru. Srednie TID to jakies 300, ale neiwiem jak to sie oblicza :P [cut] juz wiem jak sie oblicza :) trzeba zsumowac skladowe i wynik to wlasnie tid :)
Reanimator Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 Suma zalezy od papieru. Wiadomo, ze zwygla gazetowka nie przyjmie tyle farby, co arkusz na opakowanie. Musisz wiedziec na czym bedzie drukowane i dostosowac sie do wymagan. 205 to nie jest duzo na "normalny" druk.
SansSerif Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 Chyba jedynym ograniczeniem którym powinieneś się przejmować są wartości CMY dla pełnej czerni CMYK. Twój drukarz powinien Ci dać wytyczne czy będzie to 60, 70 czy 80%. Jeżeli nie drukujesz na drukarce atramentowej to czas schnięcia nie jest Twoim problemem :)
smart Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 Teraz juz zaczynam rozumieć, jaki papier taki TID;) TID zależy od papieru, jego gramatury a także od farby jaką drukujemy. dzięki za pomoc :)
Rekomendowane odpowiedzi