Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam zrobilem sobie taka stronke http://republika.pl/llech/ dzialaja w niej wszystkie linki tylko chcialbym zeby przejscia pomiedzy stronami wygladaly tak jak sie kliknie na Hotel

a nie jak w pozostalych linkach. tylko nie wiem jak to zrobic o ile w pierwszym linku wyglada to nawet ladnie a jest to zrobione w ten sposob

scr1.gif

jal widac pelna amatorka to chcialbym sie dowiedziec jak mozna wykonac pozostale linki za pomoca

AS.

z gory dzieki za pomoc!

pozdr........

• Odpowiedzi 11
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

każdą "podstronę" umieść w MC, a po kliknięicu na link poprostu ładujesz te MC i zmieniasz ich pozycję w funkcji onEnterFrame.

Przysyłam ci przykładowy pliczek.

Coś takiego, oczywiście brakuje tu np. maski, ale to tak na szybko robiłem :)

PS. Zmień rozszerzenie na rar

Napisano

nie troszke nie oto mi chodzilo, chodzi mi zeby tak jak na twoim przykladzie jak klikne w zielony przycisk to wyjezdza zielony prostokat i to samo jest z niebieskim a ja chce zeby zielony zjechal w dol i odrazu za nim wjezdzal niebieski. jednym slowem chce zeby byla akcja(wjazd) i reakcja(wyjazd) tego samego mc i wjazd nastepnego mc

a dopiero teraz zobaczylem piszesz maska czyli jak zastosuje maske to bedzie sprawialo efekt przejscia tak, bo u mnie zjerzdza to na tweenie w dol strony (czysta amatorka :) )

pozdr.........

Napisano

hehe..

kiedy tworzysz nowe mc do biblioteki i chcesz je za pomocą AS wrzucić na scenę, musisz odpowednio wyeksportować je dla AS'a:

W okienku Library klikasz prawym klawiszem na Twój mc3 > Linkage > zaznaczasz export for Action Script. W polu Identifier wyswietli ci się nazwa MC'ka dostępna dla AS, domyślnie jest ona identyczna jak nazwa MC, którą nadałeś mu przy jego tworzeniu.

Napisano

konkret! jeszcze jedno pytanko odnosnie kodu bo w niekturych miejscach go nie lapie

var clip:MovieClip;
b1.onPress = function() {
last_clip = clip;
clip = attachMovie("mc1", "mc1", 1);
clip._y = -500;
clip._x = 10;
clip.onEnterFrame = function() {
last_clip._y += 50;
this._y += 50;
if (this._y == 100) {
delete this.onEnterFrame;
}
}
}

co to oznacza?

last_clip = clip;

co to oznacza?

nie lapie tej 1 na koncu

clip._y = -500;
clip._x = 10;

czy to oznacza polozenie w ktorym dany mc znajduje sie aktualnie na scenie

last_clip._y += 50;
this._y += 50;
if (this._y == 100) {

i to o co tu chodzi?

pozdr.......

Napisano

od początku:

tworzy zmienną clip, która będzie przechowywała referencje do obiektu MovieClip.

W sumie można by na upartego opuścić tą linijkę, skrypt powinien działać, ale tak jest ładniejszy :)

last_clip = clip;

narazie sobie darujemy ;]

zmienna klip będzie przechowywała referencję (coś w stylu adresu) do przyłączonego MovieClipa. Pierwsze mc1 oznacza, że na scenę ładujemy MC, który w bibliotece nazywa się "mc1" (to jest to, co się wpisuje w polu identifier w oknie linkage), Drugie mc1 oznacza nazwę Istance właśnie przyłączonego klipa - możesz odwoływać się do tego klipa (tzn. zmieniać jesgo atrybuty itp.) właśnie za pomocą tej nazwy. Liczba "1", lub później "2" i "3" oznaczają głębokość, na jakiej znajdzie się nasz MC - im wyższa liczba, tym "wyżej" znajdzie się obiekt - coś w stylu warstw - obiekt na wyższej głębokości będzie przysłanaiał obiekty mające niższą głębokość. Na jednej głębokości może znajdować się tylko jeden obiekt. Tu masz link do artykułu na ten temat: http://www.flashfreaks.org/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=40

clip._y = -500;
clip._x = 10;

Załadowany przed chwilą klip pozycjonujemy właśnie za pomocą zmiany tych atrybutów. Zauważ, że clip, to referencja do utworzonego przed chwilą obiektu.

Zostawiamy na chwilę last_clip

this._y += 50;
if (this._y == 100) {
  delete this.onEnterFrame;
}

Za pomocą tego zmieniamy położenie naszego klipa, tzn. przesuwamy go w dół. Jeżeli współrzędna y osiągnie wartość 100 kasujemy akcję onEnterFrame, aby dalej się nie przesuwał ten klip.

Aby teraz po ładowaniu się następnego klipa, ten poprzedni się przesuwał mamy takie coś:

last_clip = clip;

Do zmiennej last_clip przypisujemy referencję do klipa, który jest aktualnie załadowany.

Następnie, jak to widać w kodzie, zmienna clip przyjmie referencję do nowego klipa.

w akcji onEnterFrame:

last_clip._y += 50;

Jednocześnie przesuwając nasz nowy klip, przesuwamy w taki sam sposób ten stary, który był poprzednio załadowany. W efekcie przesuwamy go poza krawędź filmu, dzięki czemu staje się nie widoczny.

To się rozpisałem, mam nadzieję, że na coś to się przyda :)

abstract -> zapraszam do poczytania róznych artykułów na temat AS, bo widzę, że z flashem dajesz sobie radę, natomiast AS...

jak masz jeszcze jakieś pytania odnośnie tego to zapraszam na GG :p