gekonum Napisano 12 Sierpień 2005 Share Napisano 12 Sierpień 2005 no właśnie, jestem hmmm, zielony w animowaniu, i kompletnie nie wiem jak zrobić "szkielet" do danego modelu, może da ktoś linka do tutoriala jakiegoś od podstaw? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leleń Napisano 12 Sierpień 2005 Share Napisano 12 Sierpień 2005 zakladam ze masz maxa, i ze masz wersje 7:) (tam jest i animacja i jak sie robi bipeda - bo kosci IK to przezytek juz:P) http://exodus-art.com/html/tutorial_animacja.htm Ps. przeszukaj forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gekonum Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2005 no tak, mam maxa :P sorka za niedopowiedzenie ;) p.s. kurde, jednak mam szóstke, pozostaje mi sie męczyć z kośćmi :/ p.s.2 jak połączyć kości z obiektem? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawcio_m Napisano 12 Sierpień 2005 Share Napisano 12 Sierpień 2005 do obiektu dodajesz modyfikator SKIN i tam dodajesz wszystkie kości co chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gekonum Napisano 13 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2005 wielkie dzieki dawcio :) to prawdziwy kamień milowy w tworzeniu mojego filmu fantasy :P p.s. mam jeszcze drobne pytanie :) jak to zrobić żeby hmmm "szkielet" był widoczny zawsze na wierzchu? tzn żebym nie musiał go szukać w obiekcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawcio_m Napisano 13 Sierpień 2005 Share Napisano 13 Sierpień 2005 ukryj obiekt kliknij no niego prawym i wybierz hide seleckted czy coś takiego jeżeli o to ci chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gekonum Napisano 14 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2005 nie dokładnie o to mi chodzi, chodzi mi o to, żeby model był widoczny, ale szkielet hmm żeby był widoczny na nim, widziałem to na jednym samplu z maxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Błazi Napisano 14 Sierpień 2005 Share Napisano 14 Sierpień 2005 możesz jeszcze kliknąć na obiekt i alt+x. Wtedy obiekt będzie transparentny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asblaze Napisano 16 Sierpień 2005 Share Napisano 16 Sierpień 2005 Leniu... jak nic nie wiesz o kościach to się nie wypowiadaj ;) Myślisz, żę biped na czym się opiera? na światłach? ;) Gekonum... musisz ustawić obiekt siatki jako przejrzysty.... SeeThrough bodajrze (nie pamietam pisowni) Jesli chcesz , żeby kości były renderowalne musisz ustawić je na renderable ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 16 Sierpień 2005 Share Napisano 16 Sierpień 2005 serwusik , dodatkowo mozesz obiekt i szkielet z helperami wrzucic na osobne warstwy . wtedy lobalnie, ba danejk warstwy dajesz freeze, lub np. ukrywanie. Jak dasz freeze to obiekt bedie szary - zeby temu zapobiec, nalezy odznaczyc we wlasciwosciach - "Show Frozen in Gray". jesli masz wolniejszego kompa, to czasem warto ukryc obiekt - ale zrobic sobie kosci z podobnym ksztalcie do postaci - bedziesz widział zakresy konczyn, korpusu itp - to pomoaga w animowaniu. powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 16 Sierpień 2005 Share Napisano 16 Sierpień 2005 no i pozostaje kwestia , jak reagowac na bzdurne i wprowadzajace w błąd wypowiedzi. - mysle ze powinny byc natychmiast kasowane bo to dywersja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi