Napisano 19 Sierpień 200519 l Witam Mam drobny problem. Tworzę materiał Vray'owy przezroczysty i po oświetleniu go światłem cień jaki powstaje jest taki jak z materiału całkowicie nieprzezroczystego. Dopiero po zatosowaniu Vraylight światło przechodzi na drugą stronę ale ze strasznym ziarnem ... Co zrobić żeby światła standardowe i fotometryczne też "widziały" przezroczystość ?
Napisano 19 Sierpień 200519 l Fajnie że o to pytasz gdybyś na to wpadł , a nikt nie odpowie to napisz : [email protected] pozdrawiam Marcin
Napisano 20 Sierpień 200519 l mozesz zaznaczyc affect shadows w opcjach materialu albo wlaczyc caustics :)
Napisano 20 Sierpień 200519 l mam szybe okienna . Okno z maxa , proboje ustawić caustic , ale nie wychodzi, czy ma znaczenie odległość TARGET DIRECTIONAL LIGHT od okna? Chce ładny cień na parkiecie , i moze jeszcze jakies odlbaski , ale jak na razie mam cos takiego , i nie mam pomyslu co zmienic zeby bylo ok. Pozdrawiam Marcin
Napisano 21 Sierpień 200519 l Autor Dzięki Bobby. Wszystkie opcje są włączone i nic ... dalej nie przepuszcza światła. Muszę to chyba jakoś obejść ... Jakby co, wciąż czekam na ewentualną podpowiedź co zrobić z tym fantem :) Zeus, czym renderujesz i jaki masz typ cienia ?
Napisano 21 Sierpień 200519 l nie wiem nei wiem, musisz cos zle robic, moze nie masz vray shadows ustawionych ? do szyb to raczej sobie odpuscie caustics, to dla maxwellowcow zostawcie ;)
Napisano 22 Sierpień 200519 l jeśli te szyby niemają mieć jakiego kolwiek cienia to ja bym poprostu wszedł w PREFERENCES obiektu i odznaczył pole CAST SHADOWS