Napisano 29 Sierpień 200519 l Witam! Zaczalem ostatnio eksperymentowac z tworzeniem fotorealistycznych renderingow... zrobilem przykladowy model kuchni, ale cos mi nie gra z oswietleniem. Scena posiada jedno swiatlo zza okna ( Multipler: 1.0 ), We wlasciwosciach finalRendera wlaczylem SkyLight, Bounces: 10, Sec. Multiplier: 5. ale jednak to nie jest to... jak nalezy konkretnie ustawic parametry renderingu aby obraz wyszedl bardziej realistyczny. Zalezy mi na dobrym wypelnieniu swiatlem pomieszczenia i pozbyciu sie przeswietlen... pomocy :(
Napisano 31 Sierpień 200519 l Bounces daj nie więcej niż 4, bo więcej nie ma sensu. Prawie nic nie jest jasniej a tylko się dłużej renderuje. Sec. multiplier 5 to przesada. 2 to max według mnie. Ja ustawiam pierwszy i sec. tak samo. Najlepiej daj RectLight w każdym oknie z włączonym Realistic Decay i multiplier ok. 8. Jednego directa z soft shadows. I zmień Color Bleeding (fR Global Properties) na 50%. Jeszcze recive/send GI w ustawieniach materiałów, ale ja raczej nie zmieniam tego. Powodzenia i wrzuc koniecznie kolejnego rendera, jak to wyszło ;)