Huter Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Witam :) Zastanawiam się czy max daje możliwość zrobienia z obiektu (modelu) emiter światła ... przykładowo mam tunek w centrum którego jest bardzo długi cylinder ... można by nazwać to szklaną rurą w której płynie świecąca ciesz ... długi cylinder leci w głąb tunelu, aż nie widać gdzie sie kończy ... no i w nim jest świecąca ciesz ... przypominającą ... plazme? :P ... no i jak uzyskać oświetlenie? Czy można w maxiu zrobić tak by ten obiekt emitował światło? ... ten cylinder ... czy trzeba się bawić emiterami ... ja postawiłem lekki skylight i directa ustawionego w głąb tunelu ... w sumie nie wygląda źle, jak się jeszcze glow dodało ... no ale ta pracka zmusiła mnie do zadania tego pytania ...
hkropinski Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 jak na emiter światła to przypisz do objektu żarzący się materiał, i pod nim ustaw swiatło. radziłbym zapoznać się ze światłąmi vraya jeżeli masz możliwości, pozdr
Huter Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Napisano 2 Wrzesień 2005 "żarzący się materiał" - możesz rozwinąć ową myśl? Nie mam dostępu do Vreya bo Vrey mnie nie lubi i wersja free nie chce działać ... radzą mi format ... ale nie sformatuje poprawnie działającego systemu dla Vrey'a który po formacie i tak może nie działać ... mam dostęp do Scaline lub Mental Rey ...
Bacry Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 nie znam mentala, ale jeżeli chodzi o scanline to pozostaje ci tylko symulacja, czyli materiał z selfilumination plus światła zastępujące jasność obiektu. Był nawet gdzieś w sieci tutek o tym jak gość coś takiego symulował.
Mulczas Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 popróbuj z advanced lighting override material
SimeN Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Moze taki efekt swiecacego obiektu cie zainteresuje? pozdrawiam
Master Kiełbaster Napisano 3 Wrzesień 2005 Napisano 3 Wrzesień 2005 zawsze możesz ustawić a rzędzie kilkazdziesiąt omni albo użyć light tracera lub radiosity
Rekomendowane odpowiedzi