Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam :)

Zastanawiam się czy max daje możliwość zrobienia z obiektu (modelu) emiter światła ... przykładowo mam tunek w centrum którego jest bardzo długi cylinder ... można by nazwać to szklaną rurą w której płynie świecąca ciesz ... długi cylinder leci w głąb tunelu, aż nie widać gdzie sie kończy ... no i w nim jest świecąca ciesz ... przypominającą ... plazme? :P ... no i jak uzyskać oświetlenie? Czy można w maxiu zrobić tak by ten obiekt emitował światło? ... ten cylinder ... czy trzeba się bawić emiterami ... ja postawiłem lekki skylight i directa ustawionego w głąb tunelu ... w sumie nie wygląda źle, jak się jeszcze glow dodało ... no ale ta pracka zmusiła mnie do zadania tego pytania ...

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 927
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jak na emiter światła to przypisz do objektu żarzący się materiał, i pod nim ustaw swiatło. radziłbym zapoznać się ze światłąmi vraya jeżeli masz możliwości, pozdr

Napisano
  • Autor

"żarzący się materiał" - możesz rozwinąć ową myśl?

Nie mam dostępu do Vreya bo Vrey mnie nie lubi i wersja free nie chce działać ... radzą mi format ... ale nie sformatuje poprawnie działającego systemu dla Vrey'a który po formacie i tak może nie działać ... mam dostęp do Scaline lub Mental Rey ...

Napisano

nie znam mentala, ale jeżeli chodzi o scanline to pozostaje ci tylko symulacja, czyli materiał z selfilumination plus światła zastępujące jasność obiektu. Był nawet gdzieś w sieci tutek o tym jak gość coś takiego symulował.