Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

problem z oświetleniem

Witam, mam taką scenkę:

Okrągły bar z nieduzym daszkiem nad nim. Bar stoi sobie na molo.

Calosc sceny oswietlam area light na duzej wysokosci jako symulacje swiatla slonecznego, bar jest otwarty z jednej strony.

Ustawienia:

Area light oswietla scene pod katem tak jakos 20 stopni od pionu.

photometric, fluor. daylight, photons 150000 - 250000.

Ustawienia na p2 lub p3

Luma server indirect enable plus skylight

GI

Global właczone i

to po prawej 5 - 3 -8

photons in estimate: 125

radius: 45

Problem polega na tym ze wnetrze baru jest strasznie ciemne. Wczesniej probowalem tez ze zwyklym parasolem i pod nim tez bylo strasznie ciemno.

Uzywam utility materiału (plus basic material z textura jasnej deski) z ustawionym send i get ustawionymi na od 1 do 1,2 i 100 level.

pozdrawiam i dzieki z gory za jakies wskazowki dotyczace tego problemu.

PS. Niestety nie zalaczylem rendera bo nie mam aktualnie netu u siebie moze uda mi sie wrzucic na dniach wiec mam nadzieje ze wystarczajaco to wylozylem.

• Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

hmm zrob jakies swiatlo w srodku slabe... tak aby tylko lekko rozjasnilo wnetrze i po problemie nie zawsze trzeba robic wszystko przy 1 swietle, liczy sie efekt a nie sposob wykonania

Napisano

Myszek ma racje, też kiedys uparcie chciałem wsio zrobić jak w rzeczywistości >> jedno światło i żadnych pomocniczych :)

Spróbój dać zwykłe omni BEZ cieni na ~~0,5 w srodku. Jak chcesz się bawić fotonami to nie tak :/ troszeczke inaczej sie je wykorzystuje (większość światła musiałaby wpadać downętrza, żeby fotony krążyły) po za tym do fotonów włacza się lume na bounc 2 a to straaaasznie zwalnia