Napisano 5 Wrzesień 200519 l witam wszystkich mam maly problem. modeluje mala lazienke. chcialbym jak najwiecej zlapac w kamerze- chciaz tez bez przesady. ustawiam ja w rogu pomieszczenia ale niestety - zeby bylo cos widac to musze tak ustawic jej paremetry ze zbiegi pionów robia mi sie w dol. prosze dajcie mi jakies sposoby na rozwiazywanie takich problemow z malymi pomieszczeniami. bo wszystkie male pomieszczenia ktore robie maja problemy z pionami. a i jeszcze jedno - jak ustawic paremetry kamiery zeby rendering byl pionowy a nie poziomy? czy to jest tak ze musze wyrenderowac poziomy i wtedy wykadrowac? z gory dzieki za pomoc pozdrawiam kordi
Napisano 5 Wrzesień 200519 l Heh, moze ustawic format w zakladce Common w menu rendering, np na VictaVision czy jaios tak, i zawsze uzywaj Camera correction modifer to wtedy wyrowna Ci boki do pionu
Napisano 5 Wrzesień 200519 l poczytaj w helpie maxa o parametrze "clipping" w skrocie to cos takiego ze stawiasz kamere za modelem a jedynie ustawiasz tak zeby obszar widoczny byl po jakiejs tam odleglosci ... np za scianą kamera jest na zewnątrz pomieszczenia a jedynie ustawiasz ze ma widziec od jakiejs tam odleglosci ... sam czesto to stosuje , bardzo przydatny druga sprawa to mozesz zrobic panorame jakims tam pluginem ... ale juz w to nie bede sie zaglębiac ... polecam to pierwsze ...