Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich

mam maly problem. modeluje mala lazienke. chcialbym jak najwiecej zlapac w kamerze- chciaz tez bez przesady. ustawiam ja w rogu pomieszczenia ale niestety - zeby bylo cos widac to musze tak ustawic jej paremetry ze zbiegi pionów robia mi sie w dol.

prosze dajcie mi jakies sposoby na rozwiazywanie takich problemow z malymi pomieszczeniami. bo wszystkie male pomieszczenia ktore robie maja problemy z pionami.

a i jeszcze jedno - jak ustawic paremetry kamiery zeby rendering byl pionowy a nie poziomy? czy to jest tak ze musze wyrenderowac poziomy i wtedy wykadrowac?

z gory dzieki za pomoc

pozdrawiam

kordi

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 724
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Heh, moze ustawic format w zakladce Common w menu rendering, np na VictaVision czy jaios tak, i zawsze uzywaj Camera correction modifer to wtedy wyrowna Ci boki do pionu

Napisano

poczytaj w helpie maxa o parametrze "clipping"

w skrocie to cos takiego ze stawiasz kamere za modelem a jedynie ustawiasz tak zeby obszar widoczny byl po jakiejs tam odleglosci ... np za scianą

kamera jest na zewnątrz pomieszczenia a jedynie ustawiasz ze ma widziec od jakiejs tam odleglosci ... sam czesto to stosuje , bardzo przydatny

druga sprawa to mozesz zrobic panorame jakims tam pluginem ... ale juz w to nie bede sie zaglębiac ... polecam to pierwsze ...