Skocz do zawartości

Jak MAX radzi sobie z procesorami z podwójnym rdzeniem?

robertrobert

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

O ile mi wiadomo to max radzi sobie doskonale, przy renderingu w pełni wykorzystując dobrodziejstwa drugiego jądra. Tak samo jak wszystkie aplikacje przystosowane do pracy z wieloma procesorami. (a max do takowych się przecież zalicza).

Osobiście uważam że jak kogoś stać, to warto, w końcu to dwa procesory za mniejsze pieniądze.

Athlon64 X2 jest znacznie szybszy od Pentium D, ponieważ A64 był już projektowany z myślą o przyszłej "wielordzeniowości".

Ale jest tez znacznie droższy (Athlon64 X2 od Pentium D)

Zastanawiam się właśnie nad nowym kompem, i wiem już że wybiore procesor dwurdzeniowy.

Wolałbym oczywiście Athlona64 X2, ale mnie na niego nie stać, więc jest wybór - kupić Pentium D, lub narazie zwykłego Athlona64 i poczekać aż dwurdzeniowe Athlony stanieją (płyty głównej nie trzeba bedzie wymieniać)

Coś do poczytania:

http://pclab.pl/art15696-5.html

http://pclab.pl/art14865-5.html

Zgadza się, niestety X2 są znacznie droższe, ale PentiumD też do tanich nie należy (1100zł za PentiumD 820 vs 1600zł za Athlona64 X2 3800+). Athlony są jednak zauważalnie szybsze a przy tym konsumują mniej prądu, w perspektywie całodniowej pracy i całonocnych renderów :) z czasem się zwróci. Wyboru nie masz łatwego, ale jednak wolałbym kupić teraz Athlona64 3000+ venice oraz dobrą płytę a w przyszłości przesiadka na X2.