Napisano 17 Wrzesień 200519 l Jak zrobić cienie w PS CS2 takie, jak to się w Corelu robi jednym kliknięciem, tzn. mam słup powiedzmy i on rzuca cień na glebę? Szukałem też w helpie od PS, ale nic nie znalazłem. I jeszcze jedno - da radę jakoś prosto załamać ten cień w PS? Na przykład, gdy pada on na podłogę i ścianę. Chodzi mi o wstawianie różnego rodzaju drzewek do wizek. Nie wiem, czy renderować drzewka w 3D, czy może wstawić plane`y z drzewami do maxa, czy właśnie zrobić kompozycję już z cieniami w PS. A Wy jak byście to zrobili?
Napisano 17 Wrzesień 200519 l Render drzewek nie jest dobrym pomysłem (IMHO). Dużo fatygi przy udtawianiu i długo sie czeka. Lepiej zrób to w szopie. Cienie można zrobić na kilka sposobów. Ja robie kopie warstwy z drzewkiem, zmniejszam jasność do zera, ustawiam opacity na ok. 40-60, distortem "kłade" cień na powierzchnie, dodaje blura, ew. zmieniam we właściwosciach warswy z normal na darken. Jak chcwsz złamać to tniesz ten cień i distortem ustawiasz tak jak powinnobyc. Może jest lepszy sposób to sie chetnie dowiem.
Napisano 17 Wrzesień 200519 l Autor Dzięki! Zaraz wszystko obczaję, bo dopiero wsiadłem na PSa i nie wiem, gdzie co jest jeszcze. A jeśli mogę, to chciałbym zapytać: Jak otworzyć jakiś obrazek, tak żeby się wpakował od razu do nowej warstwy? Znalazłem coś takiego jak file->place. Tym to się robi?
Napisano 17 Wrzesień 200519 l eee, może i tak. ja to robie : ctrl+a, ctrl+c i juz w moim obrazku ctrl+v i jest
Napisano 17 Wrzesień 200519 l Autor No też prawda, szybka metoda. Tak tylko się zastanawiałem, czy jest może jakaś opcja podczas otwierania pliku, coś jak "wstaw jako nową warstwę". Dobra, olać to ;) A z tym distortem i obcinaniem, to próbuję, ale nie mam pojęcia jak to zrobić? Gdzie to dokładnie jest? Używam filtra "distort -> share", ale to jest jakieś ograniczone, obcinanie to też chyba nie chodzi o slice tool ;) Help jak zwykle okazał się helpless :( Można ciut dokładniejszy opis? (z obcinaniem od razu). Albo chociaż, gdzie to znaleźć w PSie. Próbowałem free transform (skalowanie i obracanie) i nawet jakoś to wygląda, ale rozumiem, że ten distort jest lepsiejszy?
Napisano 17 Wrzesień 200519 l distort jest w edit/transform. Obcinanie to lasso: zaznaczasz i : layers/new layer/via cut. i masz nową warstwe z tym co zaznaczyłeś i przesuwasz, dociągasz itp.