Napisano 20 Wrzesień 200519 l WIATAM, mam do was prosbe, podzielcie sie ze mna swoja wiedza i doswiadczeniem , co do sprzetukomputerowego, chcialbym wkoncu miec spokuj ze sprzetem i nie czekac, 5 dni az moj komp skonczy renderowac anime,che kupic nowy kom, doradzcie mi co wlozyc do PC aby max3d sie nie poci, jaki procek, grafika, ile ramu, pozdrawiam i dzieki bodjo
Napisano 20 Wrzesień 200519 l to zależy ile kasy na to przeznaczasz no i co rozumiesz przez pojęcie "spokój ze sprzetem". Jak dla mnie PIV 3Ghz 1GB RAM 400Mhz + siakaś graficzna karta(strasznie ich dużo) + Monitor ze 19 lub 20" najlepiej LCD Nec'a albo iiyamy: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=19303 + osobny złom na neta + ciepła kawusia i jestem gotowy do pracy :] pozdrawiam
Napisano 20 Wrzesień 200519 l Tak AMD 64 a juz najlepiej AMD 64 X2:) Juz jest dostepny model 3800+ w nieco bardziej przystepnej cenie niz pozostale X2-ki:) pozdrawiam
Napisano 20 Wrzesień 200519 l Autor a co sadzicie o intelku pentiumie4 2,8 820 64? i o karcie graficznej pci sapphure x 850 256 czy quadro 1300? tak serio pytam , i dzieki za komenty bodjo. łatwo jest wydac kase, ale po co sie pozniej wkur...
Napisano 21 Wrzesień 200519 l max..... max.... hm.... coby się nie męczył.....? To niezła renderfarma musiała by być :) a jeśli już chcesz się męczyć na jednym PC to kup coś na - A64+ ; 2GB RAM ; kartę graficzną GF 6800LE lub coś mocniejszego, ale to co się liczy dla ciebie to szyna do pamięci 256bit (nie daj się nabić w 128bit jeśli chcesz kartę do maxa, do gier 128 bitowy GF6600GT jest extra, ale do maxa 256bit) , pamięć na karcie 256MB, lub poprostu kup kartę zaprojektowaną do pracy w programach do 3D. Pamiętaj o dobrym zasilaczu ! CHIEFTEC 360W to raczej minimum, no i pamiętaj że liczy się producent zasilacza, nie ilość cyferek przed *W ;) Reszta, czyli dysk, obudowa, napędy optyczne to już wg. własnej preferencji sobie dobierz.
Napisano 21 Wrzesień 200519 l a te dwurdzeniowe procki podobno staraszenie przyspieszaja?...nie lepiej:P edit: a to zalezy ile masz kasy:P
Napisano 21 Wrzesień 200519 l ja niedawno kupiłem nowy sprzęt, ale przyznaję, że największym błędem było 512 ramu... ZDECYDOWANIE za mało. do wszystkiego. proc amd athlon64 (3000+) spisuje się dobrze, ale myślę, że teraz kupisz coś lepszego za normalną cenę. przy większych renderach temp. 41*C przy 2000rpm wentylatora, chyba nie jest tak źle. karta graficzna GF 6600gt - no cóż - spodziewałem się czegoś lepszego ;) mam nadzieję, że te "refleksje" pomogą w wyborze sprzętu :)
Napisano 21 Wrzesień 200519 l to wszystko nie tak !. pokaz prace (na jakim poziomie jestes ) - bo jesli nie jestes mega bosem, to nie potrzebny super sprzet (mowie powaznie ) - wystarczy "solidny" - wtedy warto nadwyzke kasy odlozyc lub zainwestowac, i po jakims czasie , gdy sie wykrystalizuja Twoje oczekiwania, lub pojdziesz w konkretnym kierunku - zrobilbys sobie apgrejt :). Wiem ze zwykle ludzie lubia miec jak najlepszy sprzecior -ale nie tędy droga.
Napisano 21 Wrzesień 200519 l Hmm... dzisiaj złożyłem zamówienie na nowego kompa, przeglądałem wiele testów i wybrałem coś takiego: mboard: Gigabyte K8N Ultra-9 s939 (nigdzie jej nie ma - jakby ktoś miał namiary na sklep w małopolsce, gdzie mogę ją kupić to będę dźwięczny!) proc: Athlon 64 3500+BOXVenice RAM: 2x 512 MB 400Mhz Kingston dysk: WD Caviar 250 GD 3MB SATA2 (już mam w domq) grafa: Sapphire Radeon X800GT 256 TV na PCI-E(jeśli chodzi o wydajność graficzną to w swoim przedziale cenowym nei ma sobie równych!) zasilacz: Thermaltake 360 W LCD: Samsung 19" 913N (wiem, zę ubogo, ale fundusze się wyczerpały :( ) obudowa: Silentmaxx.. nie wiem jaki model dokładnie, bo podobnie jak dysk, już lezy w szafce :) Do środy chcę go mieć złożonego, bo przeprowadzam się na mieszkanko w Krku, więc jesli Ci sie bardzo nie spieszy to mogę podzielić się wrażeniami :) Myślę, że jeśli chodzi o poszczególne części to niezły wybór, ale nie wiem jak to wszytsko będzie współpracowało.. edit: ale mogę się mylić (to odnośnie tego dobrego wyboru :P)
Napisano 21 Wrzesień 200519 l przyznaję, że największym błędem było 512 ramu... ZDECYDOWANIE za mało ech... gdzie te czasy z 16MB ramu... M@Ti: czemu tylko 1gb ramu?
Napisano 21 Wrzesień 200519 l mało ramu . - jesli bedziesz chcial jednoczesnie otworzyc maxa i PS - zeby edytowac teksturki w PS, to sie nie wyrobisz. - generalnie konfiguracja, przyjemna . Wolalbym MB Asusa -ale GA tez sa swietne .
Napisano 21 Wrzesień 200519 l 1GB ramu, bo Brazil nie wyrobi więcej :p Swoją drogą P CS2 jest rzeczywiście meeegapamięciożerny, ale istnieje też przyjemna alternatywa - Fireworks :) Jak znajdę więcej $$ to dokupię następne kości,a el na początek musi wystarczyć.. hehe, już i tak muszę DVD wyciagnąć ze starego kompa :P