Napisano 21 Wrzesień 200519 l Poszukuję jakiegoś tutoriala(i) o temacie robienia map wybojów po angilesku bump map. tutorial może byc we wszystkich programach graficznych takich jak photoshop... oraz jeśli się da to w 3ds maxsie za wszystkie tutoriale lub rady serdecznie dzięki
Napisano 21 Wrzesień 200519 l http://www.google.pl/search?q=bump%20maps%20photoshop&svnum=10&hl=pl&lr=&c2coff=1&sa=N&tab=iw
Napisano 22 Wrzesień 200519 l Zasada prosta. Jesli cos jest jasniejsze na mapie, to bedzie wyzej w bumpie, jesli cos jest ciemniejsze to bedzie nizej. 50% szary jest chyba plaski. Robiac gradientowe przejscia otrzymasz lekki, zaokraglony stok. Ostre kanty miedzy kolorami dadza schodki.
Napisano 22 Wrzesień 200519 l jak wszystko będzie w jednym kolorze to też będzie płaskie, ponieważ to tylko symulacja kontak nachylenia normalnej do powierzchnim więc brak zmiany koloru powoduje brak zmiany kąta a tym samym brak 'wybojów'/
Napisano 22 Wrzesień 200519 l Autor A czy ktoś z was nie mógł by napisć w 10 zdaniach jakiegos prostego tutoriala o tworzeniu map wybojów w photoshopie wielu osobą ułatwiło by to zycie.
Napisano 22 Wrzesień 200519 l ja bym mogl. otwierasz zdj w irfan view naciskasz "Przekształć na odcienie szarości" i naciskasz ctrl+s...
Napisano 22 Wrzesień 200519 l ale tu nie ma jakiejś ogólnej zasady przekształcania zdjęć w bump mapę. Do każdego zdjęcia trzeba podchodzić indywidualnie. najczęściej nie bawię się w jakieś zaawansowane mape nierówności co najwyżej wgłębienia jednolitego koloru plus jakiś noise w osobnym kanale mieszanie jako multiply. Musisz pamiętać że bump mapa to tylko iluzja nie będziesz widział fizycznie zmienionej geometri do tego musisz użyć displace'a. poszukaj tutoriala i programiku o tworzeniu map nierówności z trzech zdjęć oświetlonych z różnych stron bardzo fajne efekty uzyskiwali. Jak się upierasz na ps i malowaniu bump map to zwyczajnie pędzel w ręke i do dzieła (jak napisali czym jaśniejszy ty wyżej) :D
Napisano 22 Wrzesień 200519 l Autor Bar cry ty mówisz o tworzeniu bump mapy w 3ds maxie czy w photoshopie?
Napisano 22 Wrzesień 200519 l Autor Jest jeszcze inna możliwość. Jeśli komus się chce może zrobić do tej tekstury zrobić bump mapę i wytłumaczyc jak ją zrobił i w jakim programie. Oczywiście nikogo do tego nie zmuszam
Napisano 22 Wrzesień 200519 l oczywiście, że nie w maxie tylko w PS. w maxie musiałbyś kombinować z renderowaniem ortogonalnym (user view) i do tego jeszcze żeby nadał kolor w zależności od odległości. A w zględem zdjęcia to popróbuj pociągnąć w PS pędzlem najpierw po rysach (kolor czarny) potem trochę szarym żeby je zmiękczyć (tylko niektóre) a potem zmiksuj jeszcze ze zdjęciem z saturacją ustawioną na 0.
Napisano 22 Wrzesień 200519 l Autor mapę wybojów nakłada sie w material editor wchodzi się do maps i wybiera sie bump poźniej zaznacza się bit map i wybiera się plik jeśli nie mam racji to proszę mnie poprawić. gdy zakończe swoja pierwszą próbną mape wybojów zamieszczę tutaj render bez i z mapą wybojów
Napisano 22 Wrzesień 200519 l Autor Pokazuje wam moje pierwsze prace które są bardzo słabe proszę was o rady nie użyłem opcji: " zmiksuj jeszcze ze zdjęciem z saturacją ustawioną na 0." gdyż nie wiedziałem gdzie jest ta opcja. jeden render jest bez mapy wybojów. nie wiem dlaczego gdy nakładam na obiekt mape wybojów to textura się rozmywa . dałem różne ustawienia w photoshopie.Powiedzcie mi która jest najlepsza a ja wam powiem która jest bez mapy wybojó. używam photoshopa 7.
Napisano 23 Wrzesień 200519 l Autor zamieszczam jeszcze inny renderin wraz z zrobioną mapa wybojów najpierw przekształciłem na skale szarośći później przejechałem pędzlem po konturach. czy tak ma wyglądać mapa wybojów?
Napisano 23 Wrzesień 200519 l po konturach to raczej miększym pędzlem. a twardszym po wglębieniach. Tylko niestety nie wygląda to zbyt dobrze. bump mapy stosuje się raczej niewielkie odkształcenia na powierzchni. do kory drzewa to raczej displace.
Napisano 23 Wrzesień 200519 l to zależy od tego jakiego rendera używasz. w Vray'u jest np specjalny modyfikator vraydisplacement, który w czasie renderowania sam robi dodatkowe podziały na siatce i przemieszcza ją, dzięki czemu zmieniana jest geometria obiektu. Jest też displacement standardowy jednak wówczas siatka jest zmieniana już w viewporcie więc obciąża to dodatkowo komputer.
Napisano 23 Wrzesień 200519 l Autor Mam ostatnie pytanie jak zrobic kolor pędzla taki jak na zdjęcie tzn. żeby był od białego do ciemnego szarego. czy wogóle da sie to zrobić?
Napisano 23 Wrzesień 200519 l Autor mam ostatnie pytanie jak zrobić kolor pędzla żeby był taki jak na zdjęciu tnz. zeby miał kolor od białego do ciemnego szarego. i czy wogóle da sie to zrobić
Napisano 23 Wrzesień 200519 l chodzi o Photoshopa tak? naklepiej jakimkolwiek pędzelkiem o dużym size i Hardenss na 0.0. a potem jeszcze w środku o trochę mniejszym size i hardness na 75. kolor biały of course :) Pozdrawiam
Napisano 23 Wrzesień 200519 l Musisz pamietac ze bump mapa to tylko iluzja wyboju. Pod jakims katem bedzie widac wyboje ale jak spojzysz rownolegle z powierzchnia to ich nie zobaczysz. Ale swiatlo ladnie odbija. Jak bys chcial realne wyboje to juz niestety musisz uzyc displace. Przynajmniej tak mnie uczono. Dobrze mowie??
Napisano 23 Wrzesień 200519 l szczerze to nie testowalem bo nie byl mi potrzebny, ale kiedys za czasow maxa 4, odpalilem jakas build-in scene. Byla planeta z displace. Pamietam ze na tamtejszym sprzecie co mialem, bump sie renderowal chwilke, a displace rzezbil dobre 5 minut. No ale efekt inny. Bo przy jednym kula wygladala jak ksiezyc, a przy drugim jak dobra asteroida na zblizeniu, skaly itd. Poprobuj nie znam sie za bardzo na displace bo unikam jak ognia (moje renderingi i tak dlugo trwaja) Adrianboss: zmien temat watku na sugerujacy zawartosc, czyli cos w stylu, "przygotowanie bump map" lub cos innego. Jak nie wiesz jak, to nacisnij przycisk edytuj w pierwszym watku i zmien temat. Dziekuje