Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam plane'a i chcę nałożyć na niego np. graffiti lub tekst (na tle białym). Jak zrobić (wiele razy próbowałe, ale nigdy mi nie wychodziło) aby białe tło na którym jest to graffiti lub tekst było niewidoczne, a zamiast niego było widać materiał plane'a?

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

czyli obiekt ma już jakiś materiał, ale chcesz dodatkowo nałożyć graffiti?

najlepiej sprawdzi się materiał blend, lub mapa mix

w pierwszy slot aktualny materiał/tekstura, w drugi slot graffiti, w 3 slot maska

Napisano

Tak, o to chodzi. Próbowałem właśnie z tym blendem, ale nie do końca wiem co i jak. Chyba kiedyś iwdziałem nawet tutorial do tego...tylko nie wiem gdzie. A co do mix'a to nie chcę, żeby jedno przenikało przez drugie, ale żeby graffiti lub tekst był na 'wierzchu'.

Napisano

blend polega na mieszaniu texturek w pierwszym slocie dajesz pierwszą texture a w drogim drogą moze to dziwnie brzmi ale tak jest dodatkowo jest mix mozesz dac tam mapę czarno-białą albo ustawic procent przebicia jednej i drogiej texturki

Napisano

zle przygotowales maske... pokaz jak wyglada textura glowna i textura przezroczystosci

Napisano

Ok, już wiem, teksture kolorową przeroibiłem na grayscale i wyszła szara - myślałem że to wystarczy - trzeba jednak było przerobił na pełną czerń, a co do obwódek to pewnie wygładzanie pędzla.