TrojkaT Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 mam obiekt i chce żeby nie żucał cieni ani światła nie odbijał poprostu nie był brany pod uwage w obliczeniach gdzie to sie robi dzieki
xeav Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 albo zrób render samego obiektu i nałóż w ps
Vorek Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 chyba że chodzi Ci o to żeby obiekt wogóle nie był widoczny podczas renderingu, wtedy zaznaczas obiekt, prawy klawisz mychy i "hide selected" Pozdrawiam
TrojkaT Napisano 28 Wrzesień 2005 Autor Napisano 28 Wrzesień 2005 nie nie nie nie, jak dam redenra to chce zeby render nie liczyl go wogule kolega mi napisal takie cos ze daje obiekt i ustawia zeby nie bbyl liczony w IR :) ktos mi powie gdzie to sie robi ;)
Vorek Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 no to właśnie Ci napisałem :) ewentualnie możesz obiekt przenieść na inną warstwę i ją wyłączyć
TrojkaT Napisano 28 Wrzesień 2005 Autor Napisano 28 Wrzesień 2005 vorek nie byl liczony jego swiatla cienie odbicia ale sam obiekt tam byl ;)
tweety Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 zanaczasz obiekt > properties: tam w pierwszej zakładce są takie opcje jak visible to camera, visible reflect/refract, etc. pobaw się tymi opcjami. Pozdrawiam
Vorek Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 no to napewno musisz użyć exclude w opcjach światła ajeśli o odbicia chodzi to poprostu wyłącz je w material editor :) Ewentanie możesz to zrobić za pomocą render elements i zmontować w ps. Będziesz miał wtedy osobne warstwy z cieniami, odbiciami itp i sam zadecydujesz co gdzie ma być już na etapie postprodukcji.
TrojkaT Napisano 28 Wrzesień 2005 Autor Napisano 28 Wrzesień 2005 xeav wlasnie patrzalem :) i mam tylko takie cos light inlcude/exclude tool , tam nic nie ma :)
Vorek Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 zaznaczasz światło -> modify panel -> exclude -> wybierasz obiekt który nie ma być brany pod uwagę prz oświetlaniu sceny
xeav Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 aktualnie nie mogę zajrzeć do maxa (4th prepass:)) w opcjach światła jest opcja exclude po wciśnęciu wyskakuje objectlist i wybierasz obiekt, który ma być pwyłączony z oświetlenia edit: Vorek byłeś o "włos" szybszy :]
Marcin Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 omg ;] vrayowcy za dyche ;] prawym przyciskiem na obiekt > vray properties > recive GI (odznacz) i generate GI (odznacz) lub ew. jakies inne opcje w vray properties.
Rekomendowane odpowiedzi