Napisano 28 Wrzesień 200519 l mam obiekt i chce żeby nie żucał cieni ani światła nie odbijał poprostu nie był brany pod uwage w obliczeniach gdzie to sie robi dzieki
Napisano 28 Wrzesień 200519 l chyba że chodzi Ci o to żeby obiekt wogóle nie był widoczny podczas renderingu, wtedy zaznaczas obiekt, prawy klawisz mychy i "hide selected" Pozdrawiam
Napisano 28 Wrzesień 200519 l Autor nie nie nie nie, jak dam redenra to chce zeby render nie liczyl go wogule kolega mi napisal takie cos ze daje obiekt i ustawia zeby nie bbyl liczony w IR :) ktos mi powie gdzie to sie robi ;)
Napisano 28 Wrzesień 200519 l no to właśnie Ci napisałem :) ewentualnie możesz obiekt przenieść na inną warstwę i ją wyłączyć
Napisano 28 Wrzesień 200519 l Autor vorek nie byl liczony jego swiatla cienie odbicia ale sam obiekt tam byl ;)
Napisano 28 Wrzesień 200519 l zanaczasz obiekt > properties: tam w pierwszej zakładce są takie opcje jak visible to camera, visible reflect/refract, etc. pobaw się tymi opcjami. Pozdrawiam
Napisano 28 Wrzesień 200519 l no to napewno musisz użyć exclude w opcjach światła ajeśli o odbicia chodzi to poprostu wyłącz je w material editor :) Ewentanie możesz to zrobić za pomocą render elements i zmontować w ps. Będziesz miał wtedy osobne warstwy z cieniami, odbiciami itp i sam zadecydujesz co gdzie ma być już na etapie postprodukcji.
Napisano 28 Wrzesień 200519 l Autor xeav wlasnie patrzalem :) i mam tylko takie cos light inlcude/exclude tool , tam nic nie ma :)
Napisano 28 Wrzesień 200519 l zaznaczasz światło -> modify panel -> exclude -> wybierasz obiekt który nie ma być brany pod uwagę prz oświetlaniu sceny
Napisano 28 Wrzesień 200519 l aktualnie nie mogę zajrzeć do maxa (4th prepass:)) w opcjach światła jest opcja exclude po wciśnęciu wyskakuje objectlist i wybierasz obiekt, który ma być pwyłączony z oświetlenia edit: Vorek byłeś o "włos" szybszy :]
Napisano 28 Wrzesień 200519 l omg ;] vrayowcy za dyche ;] prawym przyciskiem na obiekt > vray properties > recive GI (odznacz) i generate GI (odznacz) lub ew. jakies inne opcje w vray properties.