Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam - jestem poczatkujacy jezeli chodzi o Rhino, dlatego tez mam nadzieje ze dzial ten nie jest martwy i w razie czego mozna liczyc na Wasza pomoc :). Mam jak na razie pytanko o export modeli - chodzi mi o export do 3dmaxa- a dokladniej chcialbym wiedziec jak to najlepiej robic, w jakiej postaci eksportowac model by go nie popsuc- jak Wy to robicie??

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zależy jeszce jaką masz wersję rhino, ja np. przy wersji 3.0 nie byłem w stanie dobrze wyeksportować modelu, gdy uaktualniłem do wersji 3.0 SR3 było już o wiele lepiej

Napisano
  • Autor

o widzicie :) - mam wer. 3.0- juz sie bawilem w export ale niekoniecznie bylem zadowolony z efektow-dlatego bylem ciekawy- aktualnie skupilem sie na samym rhino i poznaje techniki modelowania- korzystajac z okazji, nie chcac zaczynac nowego watku, chce zapytac o pewna rzecz. Wlasnie jade lekcyjki z Manuala i mam cwiczonko na robienie krzywych o roznym "stopniu ciaglosci"- do pomocy przy cwiczeniu korzysta sie z pomocy Object Snap ( between i along) i trzeba zrobic sobie aliasy do tych komend. Zrobilem je ale nie dzialaja i nei wiem dlaczego (sadze ze wszystko przy robieniu aliasow dobrze wpisalem-za malo tego zeby sie pomylic ;) ) - przydalaby mi sie rada co z tym fantem zrobic :) DZIEKI Z GORY

Napisano

bo to teraz daj albo namiar na kawałek tego tutka albo powiedz o jakich aliasach mowa ?

Napisano
  • Autor

Wiec tak -to jest pdf'ik Rhino Level 2 Trening Manual - dzial 4- cwiczenie 7 "Tangent Continuity"

aliasy: Between i Along - pierwszy dziala jak go uzywam wybierajac z menu glownego, natomiast Along nie dziala nawet w tym wypadku

Napisano

no z robieniem aliasow raczej nie powinno byc problemu.. najprawdopodobniej zle wpisales nazwe komendy, wystarczy sam wyraz bez zadnych "_"

Napisano
  • Autor

wlasnie tak jest -choc probowalem z _ i '_ hehe - dlatego nei wiem co jest - a w nazwie chyba byka nie ma. Najzabawniejsze ze nazwa komendy wyskakuje w oknie tekstowym kiedy uzywam skrotu- ale nic nie dziala

Napisano

nom czasem ale zadko tak jest, mi tez kiedys jakas komenda w aliasach nie chciala dzialac, mozliwe ze bug rhino kolejny ;)

Napisano
  • Autor

heh pewnie bede musial sobie upgrade'owac rhino :) -naprawde spoko program- szkoda ze tak pozno sie za niego zabralem- no i fajnie ze sporo osob w nim cos dziala i mozna zapytac co i jak :) mam nadzieje ze wszystko bedzie dzialac jak powinno choc zawsze mozn dac sobie rade polsrodkami lub "na okolo" ale to wydluza nieco cala zabawe ;/ ...jak bede "na chodzie" to w razie co postaram sie po ludzku cos naskrobac :) DZIEKI ZA POMOC

Napisano
  • Autor

aha - jeden z aliasow nie dziala nawet kiedy go z menu glownego wklepuje DOOL :(

Napisano

mi tam alongline i between dziala ale dool to ja niemam pojecia co to jest a i jeszcze jedno anie jedno ani tez drugiego nie potrafie obslugiwac i ni cholery niewiem do czego one sluza jakie snapy :) sprawdz w toolbarze object snap masz wszystkie choc w lini komend niema tez niewiem czemu czyli pozostaje kozystanie z toolbara choc dalej niewime poco tobie takie snapy :D

Napisano
  • Autor

hyhy bo chcialem sie nauczyc :) - a ogolnie to pomagaja przy tworzeniu powierzchni G1 i G2 -wedlog instrukcji ofkoz :) mozliwe ze zadko sie z tego korzysta, lub nie zwraca sie na to uwagi...na razie ja tez dalem sobie z tym spokoj- moze ozniej upgrade'a zrobie jakiego to sprawdze te opcje jeszcze raz - i tak jeszcze mam sie czego uczyc :) DZIEKI ZA POMOC - przynajmiej wiem ze moge liczyc na pomoc przy okazji kolejnych problemow :) pozdrawiam