Krystian Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Sprawa dotyczy modelowania. Mam problem z wytłaczniem krawędzi.Jak wytłoczyć wybraną krawędź,tzn.utworzyć kolejną powierzchnię? I przy okazji jak uzyskuje się półprzeźroczystość obiektów? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaGuu Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Zaznaczasz daną krawędź > trzymasz shift > przeciągasz krawedź i powstaje Ci nowy poligon :D Co do przeźroczystości to można to rozwiązac texturą, albo hmmm gdzies w preferencjach obiektu to jest, jak mi się skończy liczyć renderek to wyedytuje posta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Do wytłaczania używa się narzędzia extrude z menu obiektu editable poly. Co do półprzezroczystosci, to musisz stworzyć materiał o parameterze opacity wynoszącym 50%. następnie nadajesz ten materiał obiektowi, da to idealną PÓŁprzezroczystość tegoż obiektu. :) EDIT: można też z shiftem, ale przy narzędziu extrude masz mozliwośc kontroli wysokosci wytłoczenia poprzez wspólrzędne numeryczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 prawym klawiszem myszki na obiekcie -> propoerties -> see-throught, a jak dla materiału żeby renderowało przeźroczysty to musisz shaderem zależy jeszcze czym renderujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_michal Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 prawym klawiszem myszki na obiekcie -> propoerties -> see-through Alt+X ........(10 znaków)........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Napisano 3 Październik 2005 Autor Share Napisano 3 Październik 2005 Serdeczne dzięki wszystkim.O to mi chodziło. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi