Shakar Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Mam pytanie dotyczące vray'a. Jestem całkiem zielony jezeli chodzi o ten plugin wiec prosze o wyrozumiałosc. Jak zrobic zeby vrayem zrenderowac np. efekt odbicia od tekstury czyli reflection bo mam np czajnik i plane na plane daje gdzies tak 50-reflection a kiedy mi sie renderuje to wychodzi czarny kolor tylko i zadnego odbicia nie ma. help
SansSerif Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 1. renderer musi byc ustawiony na vray 2. materiał musi byc vray lub standard z vraymap w reflect 3. cos musi sie odbijac w tym materiale czyli inne obiekty lub environment
Tymek Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 50 reflection? A gdzie Ty to wpisujesz? Na odbicia jest kilka sposobów... 1. Materiał VRayMtl: w Basic parameters w Reflection wrzucasz kolor inny niż czarny. Czarny nie odbija wcale, biały najmocniej. Zamiat koloru możesz kliknąć na tym małym kwadracie obok pola koloru i wybrać mapę fallof. 2. Materiał Standard: w zakładce Maps w slot Reflection wrzucasz mapę VRayMap i upewniasz się, że kropka jest przy napisie Reflect. 3. Jest jeszcze materiał Raytace, ale osobiście do VRaya go nie polecam
Shakar Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 ok dzieki sprawdzilem a jak to sie ma z jakimis texturami bo kiepsko mi to wychodzi sprawa wyglada tak ze mam fajna teksturke swietnie oswietlona w vrayu i dopuki nie dodam efektu odbicia wyglada ok. A mi chodzi o to zeby wszystko zostalo tak samo a jedynym dodanym aspektem bylo kontrolowane odbicie przestrzeni w tej teksturze
Tymek Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 I w tym momencie przestałem nadążać... możesz pokazać jakiegoś screena albo coś? Może odbija ci się environment i to psuje efekt? No ciężko powiedzieć bez żadnego obrazka.
Shakar Napisano 4 Październik 2005 Autor Napisano 4 Październik 2005 Jest juz ok. Dzieki za pomoc osiagnalem zamiezony efekt i daje screena przykladowego. pozdro
Shakar Napisano 4 Październik 2005 Autor Napisano 4 Październik 2005 A i jest jeszcze jedna sprawa podczas renderowaniu w vrayu pojawiaja mi sie dziewne kwadraty w pewnych miejscach co zrobic zeby je zlikwidowac?
Shakar Napisano 4 Październik 2005 Autor Napisano 4 Październik 2005 Nie to napewno nie to sprawdzalem dziwna sprawa jak ktos ma pomysl to bylbym ponownie wdzieczny
Rekomendowane odpowiedzi