Napisano 6 Październik 200519 l Witam Zbieram dla siebie informacje na temat łączenia nakręconych filmów i późniejszego wklecania animacji w nie. Znacie może jakieś artykuły/tutoriale odnośnie tworzenia scen, układania oświetlenia, ruchu kamery... itp itd Będę wdzięczny za jakiekolwiek konkretne informacje. (nie za google ;p)
Napisano 6 Październik 200519 l najlepszym tutorialem jakim znam jest ten zamieszczony w helpie maxa (naprawde) znajdz tam jakis temat pod haslem "camera tracer" musisz nauczyc sie 2 rzeczy... camera match (na ktorym pozniej opira sie cale camera tracer [a raczej poczatek sledzenia]) i sam camera tracer do odtworzenia ruchu kamery pozneij mozna w to wbudowac jakis tam obiekt np robilem to w brazilu przez właczenie GI i dla wszystkich płaszczyzn dawalem material z mapą evoirment z tą animacją w kanale diffuse ... co generowało cienie trzeba to zrozumiec a rozwiazania same przychodzą ...
Napisano 6 Październik 200519 l Heheh.... kolega Marcin mnie wyprzedził. Dokładnie tak jak napisał, help w max zawiera wszystkie potrzebne informacje. Jakiego softu używasz?
Napisano 6 Październik 200519 l Autor używam 3dsmaxa.. przyznam się, że myślałem nad helpem maxowym ale nie miałem bladego pojęcia czego szukać, jakich pojęć. Teraz wszystko jasne :) Interesują mnie zagadnienia efektów specjalnych, ale nie tworzenie całych scen w 3d, ale właśnie komponowanie ich z rzeczywistym obrazem na video :>
Napisano 7 Październik 200519 l Zajrzyj do mojego watku, ja uzywam matchMovera jest o wiele lepszy niz maxowy, bardziej dokladny szybszy itd. Trzeba sie troche nameczyc w maxie zeby dobrze zrobic tracing. Wczesniej jeszcze rozpoczalem watek VOODOcameraTRacing, wszystko w animacjach. Jezeli bedziesz mial pytania odnosnie MM to zapraszam: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=19439