Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Zbieram dla siebie informacje na temat łączenia nakręconych filmów i późniejszego wklecania animacji w nie.

Znacie może jakieś artykuły/tutoriale odnośnie tworzenia scen, układania oświetlenia, ruchu kamery... itp itd

Będę wdzięczny za jakiekolwiek konkretne informacje. (nie za google ;p)

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

najlepszym tutorialem jakim znam jest ten zamieszczony w helpie maxa (naprawde)

znajdz tam jakis temat pod haslem "camera tracer"

musisz nauczyc sie 2 rzeczy...

camera match (na ktorym pozniej opira sie cale camera tracer [a raczej poczatek sledzenia]) i sam camera tracer do odtworzenia ruchu kamery

pozneij mozna w to wbudowac jakis tam obiekt

np robilem to w brazilu przez właczenie GI i dla wszystkich płaszczyzn dawalem material z mapą evoirment z tą animacją w kanale diffuse ... co generowało cienie

trzeba to zrozumiec a rozwiazania same przychodzą ...

Napisano

Heheh.... kolega Marcin mnie wyprzedził.

Dokładnie tak jak napisał, help w max zawiera wszystkie potrzebne informacje.

Jakiego softu używasz?

Napisano
  • Autor

używam 3dsmaxa..

przyznam się, że myślałem nad helpem maxowym ale nie miałem bladego pojęcia czego szukać, jakich pojęć.

Teraz wszystko jasne :) Interesują mnie zagadnienia efektów specjalnych, ale nie tworzenie całych scen w 3d, ale właśnie komponowanie ich z rzeczywistym obrazem na video :>

Napisano

Zajrzyj do mojego watku, ja uzywam matchMovera jest o wiele lepszy niz maxowy, bardziej dokladny szybszy itd. Trzeba sie troche nameczyc w maxie zeby dobrze zrobic tracing. Wczesniej jeszcze rozpoczalem watek VOODOcameraTRacing, wszystko w animacjach. Jezeli bedziesz mial pytania odnosnie MM to zapraszam:

http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=19439