Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Sytuacja przed filletem wyglada tak:

problem011zl.gif

Po fillet edge wyglada tak:

problem023ks.gif

Wczesniej powierzchnia zostawala, ale fillet tworzyl sie jako osobna powierzchnia, natomiast pozostale byly nienaruszone.

Probowalem juz pipem i nic. Nie moze znalezc intersekcji, a jezeli znajduje, to sa bezsensowne i wogole nie stykaja sie z powierzchniami. Split, trim tez nic nie daje. Probowalem z kazda powierzchnia z osobna (bez join) i tez zadnych efektow.

Powierzchnie sa do siebie prostopadle.

Znalazlem jeden watek odpowiadajacy mojemu problemowi, ale tam nie bylo konkretnego wyjasnienia.

Jezeli problem wynika z mojej niewiedzy, to nie krzyczcie na mnie. :)

Z gory dziekuje za odzew(y).

• Odpowiedzi 27
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jedna z wrodzonych paranoi rhino :) nie widzi intersecta przez co wlasnie takie rzeczy sie dzieja, jak dotad nikt tego jeszcze nie wytlumaczyl ;D

moze fillet surface zadziala

Napisano
  • Autor

Tez nie dziala. :(

EDIT:

Przydala by mi sie recepta jak z tego wybrnac przy bardziej skomplikowanych ksztaltach, bo to co pokazalem juz zrobilem blend surf., ale przy bardziej pogietym ksztalcie jest gorzej.

Testuje dalej, moze cos z tego wyjdzie.

Mianowicie przy takim ksztalcie:

problem037yl.gif

Blend surf. wariuje.

Napisano

no i takie jest rhino :) moze tak untrimnij ten otwor potemjeszcze raz extorde tego pierscienia i sproboj czy uda sie filletSRF zrobic wsumie musi / powienien a nato odpowidzi to chyba nik niezna dlaczego rhino sobie takie jaja robi

Napisano
  • Autor

Juz tez sprawdzalem. Zeby bylo jasniej: chce zalatac te ciagnaca sie zygzakiem dziure, ale blend surf. dostaje szalu, a robienie zwyklych blendow chyba by mnie zamordowalo. ;)

Poczatkowo tej dziury nie bylo, ale pipe tez wariowal, a co za tym idzie intersekcja bylaby delikatnie mowiac zla.

Napisano

RA wiesz jak jest :) powiem ci kiedys jak zaczynalem przygode z tym dizwnym programikiem to takie problemy to byl czysty standard teraz to sie dzieje strasznie rzadko niemal wogole ale zastanawamiam sie co ma to wogole do gadania :D

a ta dziurka hym blendsrf to paranoja :) nejlepiej 2raile i blendcurvy jako profile byle propadle do edgesow

Napisano
  • Autor

Tak, ale do sweep2 musze zrobic linie blendem, czyli sie narobie jak dziki osiol, bo ten naroznik musi ich miec az 5. Inaczej sweep2 wychodzi badziewiakowy.

Bzyku

Napisano
  • Autor

Specjalnie dla mnie... :)

Wzruszylem sie. :)

Napisano
musi ich miec az 5

5 to ma kazdy filet u mnie, kiedys jak robilem telefon (nokie 3650) to bylo chyba z 40 :0

Napisano
  • Autor

Rog ma 2 fillety, ale 5 blend curvsow... a to juz sie dluzej robi.

Bzyku

A tak wogole, to czy funkcja _BlendCrv to jest w jakims pluginie czy moze w jakiejs latce do Rhino?

Napisano

kiedys w bonustools teraz w sr4 kory ma wlasnie zintegrowane narzedzia bonustools

a chcialem sprawdziac czy mi sie uda szyabko wmiare to zrobic nagrywajac takie cos ale z wrazenia pozopaminalem gdzie mam niektore narzedzia :D

a no tscc techsmitch cyz jakos tak ;)

Napisano
  • Autor
a chcialem sprawdziac czy mi sie uda szyabko wmiare to zrobic nagrywajac takie cos ale z wrazenia pozopaminalem gdzie mam niektore narzedzia :D
hehe, to poszukiwanie funkcji w pewnym momencie bylo dobre. ;)

Ale to sie zdaza najlepszym. :)

Takie pytanko mam, bo wkurzylem sie przez pipe'a. ;)

Otoz, czemu pipe z pozizszej lini (obrazek 1) wychodzi dennie? W niektorych miejscach poprostu zbacza z drogi wyznaczonej przez krzywa i robi co chce.

Kurcze ten program mnie nie lubi. Przedwczroraj zrobilem cos takiego na probe, czy sie uda i wszystko bylo super (obrazek 2).

problem040go.gif

problem059up.gif

Napisano
  • Autor

Chodzi mi o pipe ktory nie chce sie zrobic poprawnie z lini na obrazku pierwszym.

Dokladnie taka sama linie zrobilme przedwczoraj i dzialalo... krew mnie zaraz zaleje. ;)

Napisano

sądząc po gridzie, robisz to w malutenkiej skali. ja ciagle uwazam ze to przez to :) w pipie odznacz 'global shape blending' (ma byc lokal)

Napisano

jak to jest curves zlozony z paru innych to gdzies w jakims miejscu moze miec przerwanie ciaglosci co potem wychodzi wlasnie przy tworzeniu pipesa czyli explode i matchowanie a wczesniej analiza czy jaka kolejnosc tam kos chce :)

nastepny a czemu ma byc local ?? co ma ta powiedzmy funkcja do pipesa ktory na dwoch koncach ma tą samą srednice ??

Napisano
  • Autor

Sprawdzalem juz wczoraj i local, i global - bylo to samo.

Bzyku

problem077am.gif

Zrobilem te curve drugi raz i jest to samo. Moze zle ja robie? Ale to byloby bez sensu. Kazdy element powinienem moc zrobic w takim programi na pare sposobow i kazdy powinien dzialc, tym bardziej, ze przedwczoraj bylo ok.

Napisano

wez i export selected umiesc na rapidshare zobacze co moze zle robisz ;) mozesz tu lub na PM

Napisano
  • Autor

Dzieki za propozycje, ale juz dziala wszystko. :) Mala skala byla przeszkoda. Pozatym jam nie godzien zasmiecac twojego dysku moimi plikami. :)

Napisano

kome he jak po gridzie rozpoznajesz jaka ktos ma skale to normalnie gratuluje :) jasnowidz jakis ;)

Napisano

no i co ty chcesz ? przecież jest dobrze. Nikt chyba takich problemów tu nie ma :P przerzuć sie na poly jak cie nie idzie :P

Napisano
  • Autor

O co ci teraz chodzi? :>

Nervosol! ;)