RA Napisano 14 Październik 2005 Share Napisano 14 Październik 2005 Witam Sytuacja przed filletem wyglada tak: Po fillet edge wyglada tak: Wczesniej powierzchnia zostawala, ale fillet tworzyl sie jako osobna powierzchnia, natomiast pozostale byly nienaruszone. Probowalem juz pipem i nic. Nie moze znalezc intersekcji, a jezeli znajduje, to sa bezsensowne i wogole nie stykaja sie z powierzchniami. Split, trim tez nic nie daje. Probowalem z kazda powierzchnia z osobna (bez join) i tez zadnych efektow. Powierzchnie sa do siebie prostopadle. Znalazlem jeden watek odpowiadajacy mojemu problemowi, ale tam nie bylo konkretnego wyjasnienia. Jezeli problem wynika z mojej niewiedzy, to nie krzyczcie na mnie. :) Z gory dziekuje za odzew(y). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 14 Październik 2005 Share Napisano 14 Październik 2005 jedna z wrodzonych paranoi rhino :) nie widzi intersecta przez co wlasnie takie rzeczy sie dzieja, jak dotad nikt tego jeszcze nie wytlumaczyl ;D moze fillet surface zadziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 14 Październik 2005 Autor Share Napisano 14 Październik 2005 Tez nie dziala. :( EDIT: Przydala by mi sie recepta jak z tego wybrnac przy bardziej skomplikowanych ksztaltach, bo to co pokazalem juz zrobilem blend surf., ale przy bardziej pogietym ksztalcie jest gorzej. Testuje dalej, moze cos z tego wyjdzie. Mianowicie przy takim ksztalcie: Blend surf. wariuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzyku Napisano 14 Październik 2005 Share Napisano 14 Październik 2005 no i takie jest rhino :) moze tak untrimnij ten otwor potemjeszcze raz extorde tego pierscienia i sproboj czy uda sie filletSRF zrobic wsumie musi / powienien a nato odpowidzi to chyba nik niezna dlaczego rhino sobie takie jaja robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 14 Październik 2005 Share Napisano 14 Październik 2005 moze tez byc przez za mala skale (preoperties > units > tolerance costam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 14 Październik 2005 Autor Share Napisano 14 Październik 2005 Juz tez sprawdzalem. Zeby bylo jasniej: chce zalatac te ciagnaca sie zygzakiem dziure, ale blend surf. dostaje szalu, a robienie zwyklych blendow chyba by mnie zamordowalo. ;) Poczatkowo tej dziury nie bylo, ale pipe tez wariowal, a co za tym idzie intersekcja bylaby delikatnie mowiac zla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzyku Napisano 14 Październik 2005 Share Napisano 14 Październik 2005 RA wiesz jak jest :) powiem ci kiedys jak zaczynalem przygode z tym dizwnym programikiem to takie problemy to byl czysty standard teraz to sie dzieje strasznie rzadko niemal wogole ale zastanawamiam sie co ma to wogole do gadania :D a ta dziurka hym blendsrf to paranoja :) nejlepiej 2raile i blendcurvy jako profile byle propadle do edgesow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 14 Październik 2005 Share Napisano 14 Październik 2005 a o sweep2 zapomniales? imo najlepsze narzedzie do filetow :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 14 Październik 2005 Autor Share Napisano 14 Październik 2005 Tak, ale do sweep2 musze zrobic linie blendem, czyli sie narobie jak dziki osiol, bo ten naroznik musi ich miec az 5. Inaczej sweep2 wychodzi badziewiakowy. Bzyku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzyku Napisano 14 Październik 2005 Share Napisano 14 Październik 2005 no potrafie potrafie staram sie jak moge to rozwiaze troche problem robienia blend curvesow i do tego powierzchni torche duzy plik ale mi sie obcinac nie chcialo :P czyli pierwszy wideotutek :) http://rapidshare.de/files/6272676/blend.zip.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 14 Październik 2005 Autor Share Napisano 14 Październik 2005 Specjalnie dla mnie... :) Wzruszylem sie. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 14 Październik 2005 Share Napisano 14 Październik 2005 musi ich miec az 5 5 to ma kazdy filet u mnie, kiedys jak robilem telefon (nokie 3650) to bylo chyba z 40 :0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 14 Październik 2005 Autor Share Napisano 14 Październik 2005 Rog ma 2 fillety, ale 5 blend curvsow... a to juz sie dluzej robi. Bzyku A tak wogole, to czy funkcja _BlendCrv to jest w jakims pluginie czy moze w jakiejs latce do Rhino? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzyku Napisano 14 Październik 2005 Share Napisano 14 Październik 2005 kiedys w bonustools teraz w sr4 kory ma wlasnie zintegrowane narzedzia bonustools a chcialem sprawdziac czy mi sie uda szyabko wmiare to zrobic nagrywajac takie cos ale z wrazenia pozopaminalem gdzie mam niektore narzedzia :D a no tscc techsmitch cyz jakos tak ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 14 Październik 2005 Autor Share Napisano 14 Październik 2005 a chcialem sprawdziac czy mi sie uda szyabko wmiare to zrobic nagrywajac takie cos ale z wrazenia pozopaminalem gdzie mam niektore narzedzia :Dhehe, to poszukiwanie funkcji w pewnym momencie bylo dobre. ;) Ale to sie zdaza najlepszym. :) Takie pytanko mam, bo wkurzylem sie przez pipe'a. ;) Otoz, czemu pipe z pozizszej lini (obrazek 1) wychodzi dennie? W niektorych miejscach poprostu zbacza z drogi wyznaczonej przez krzywa i robi co chce. Kurcze ten program mnie nie lubi. Przedwczroraj zrobilem cos takiego na probe, czy sie uda i wszystko bylo super (obrazek 2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 ale o co ci chodzi w tym miejscu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 15 Październik 2005 Autor Share Napisano 15 Październik 2005 Chodzi mi o pipe ktory nie chce sie zrobic poprawnie z lini na obrazku pierwszym. Dokladnie taka sama linie zrobilme przedwczoraj i dzialalo... krew mnie zaraz zaleje. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 sądząc po gridzie, robisz to w malutenkiej skali. ja ciagle uwazam ze to przez to :) w pipie odznacz 'global shape blending' (ma byc lokal) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzyku Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 jak to jest curves zlozony z paru innych to gdzies w jakims miejscu moze miec przerwanie ciaglosci co potem wychodzi wlasnie przy tworzeniu pipesa czyli explode i matchowanie a wczesniej analiza czy jaka kolejnosc tam kos chce :) nastepny a czemu ma byc local ?? co ma ta powiedzmy funkcja do pipesa ktory na dwoch koncach ma tą samą srednice ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 15 Październik 2005 Autor Share Napisano 15 Październik 2005 Sprawdzalem juz wczoraj i local, i global - bylo to samo. Bzyku Zrobilem te curve drugi raz i jest to samo. Moze zle ja robie? Ale to byloby bez sensu. Kazdy element powinienem moc zrobic w takim programi na pare sposobow i kazdy powinien dzialc, tym bardziej, ze przedwczoraj bylo ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 15 Październik 2005 Autor Share Napisano 15 Październik 2005 kome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzyku Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 wez i export selected umiesc na rapidshare zobacze co moze zle robisz ;) mozesz tu lub na PM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 15 Październik 2005 Autor Share Napisano 15 Październik 2005 Dzieki za propozycje, ale juz dziala wszystko. :) Mala skala byla przeszkoda. Pozatym jam nie godzien zasmiecac twojego dysku moimi plikami. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 jest jest wiedzialem od poczatku :> pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzyku Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 kome he jak po gridzie rozpoznajesz jaka ktos ma skale to normalnie gratuluje :) jasnowidz jakis ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 aaale smieszne :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 no i co ty chcesz ? przecież jest dobrze. Nikt chyba takich problemów tu nie ma :P przerzuć sie na poly jak cie nie idzie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 15 Październik 2005 Autor Share Napisano 15 Październik 2005 O co ci teraz chodzi? :> Nervosol! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi