Napisano 19 Październik 200519 l Hi! Oglądałem sobie dzisiaj pewne zdjęcia i przyszło mi do głowy takie pytanie: czy w maxwellu można osiągnąć efekt aberracji chromatycznej? :) Maxwell jest ponoć oparty stricte na fizyce, więc w sumie powinno cóś takiego występować, chyba że maxwellowska kamera jest zbudowana z idealnych materiałów. Pytam nie powodu chęci zrobienia takiego czegoś, lecz z czystej ciekawości.
Napisano 19 Październik 200519 l raczej nie , chyba ze to stworzyc w jakims progsie ktory ma korekcję abberacji
Napisano 19 Październik 200519 l Autor mi sie widzi że na siłe to by spece to zrobili ale czy jest sens ? Też nie widzę w tym sensu, ale: (maxwell traktuje światło jako falę elektromagnetyczną ^ kamera maxwellowska zachowuje się jak prawdziwy aparat ^ w prawdziwym świecie występuje aberracja chromatyczna) => (w świecie maxwell'a występuje aberracja chromatyczna) Dlaczego ta implikacja zwraca wartość logiczną 0? :D
Napisano 19 Październik 200519 l bo maxwell to jeden wielki RÓG :P wiem za to jak to zrobic w vrayu ;)