piotrek Napisano 19 Październik 2005 Share Napisano 19 Październik 2005 Hi! Oglądałem sobie dzisiaj pewne zdjęcia i przyszło mi do głowy takie pytanie: czy w maxwellu można osiągnąć efekt aberracji chromatycznej? :) Maxwell jest ponoć oparty stricte na fizyce, więc w sumie powinno cóś takiego występować, chyba że maxwellowska kamera jest zbudowana z idealnych materiałów. Pytam nie powodu chęci zrobienia takiego czegoś, lecz z czystej ciekawości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 19 Październik 2005 Share Napisano 19 Październik 2005 raczej nie , chyba ze to stworzyc w jakims progsie ktory ma korekcję abberacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 19 Październik 2005 Share Napisano 19 Październik 2005 mi sie widzi że na siłe to by spece to zrobili ale czy jest sens ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 19 Październik 2005 Autor Share Napisano 19 Październik 2005 mi sie widzi że na siłe to by spece to zrobili ale czy jest sens ? Też nie widzę w tym sensu, ale: (maxwell traktuje światło jako falę elektromagnetyczną ^ kamera maxwellowska zachowuje się jak prawdziwy aparat ^ w prawdziwym świecie występuje aberracja chromatyczna) => (w świecie maxwell'a występuje aberracja chromatyczna) Dlaczego ta implikacja zwraca wartość logiczną 0? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 19 Październik 2005 Share Napisano 19 Październik 2005 bo maxwell to jeden wielki RÓG :P wiem za to jak to zrobic w vrayu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ASY2002 Napisano 31 Styczeń 2006 Share Napisano 31 Styczeń 2006 To napisz mi na PW :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi