Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

hej

mam zapisany kilka materialow w multi/sub-object, wszystko jest w pliku .mat

i bitmapy sa w formacie tiff, a ja chce je zmienic wszystkie na jpg, wiec dalem convert na jpg ale nie wiem jak zrobic byly w multi...

chyba czaicie o to mi chodzi :)

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

tak szczerze to nie bardzo...jeżeli w każdym z materiałów masz mapki w tiff ti musisz pozmieniać ścieżki do tych w jpg ?

Napisano
  • Autor

no obojetnie aby czytalo mi te mapki w jpg, wiec jak mam to zrobic ;)

Napisano

w kazdym materiale zmienić ścieżki do nowych mapek (tych w jpg) w odpowiednich kanałach (diffuse, bump itp.) może jest jakiś automat który by to zrobił szybciej ale mi nic nie wiadomo :)

Napisano
  • Autor

vorek hm nie da sie tak ;) to ja tez wiem to co napisales u mnie jest inna sytuacja

napisze wogule co chce zrobci to bedzie latwiej

wiec chce w mojej scence uzyc drzewka xfrog, a chce wyrenderowac ja w maxwellu, a maxwell nie czyta tiff, wiec poszukalem na forum co trzeba zrobic zeby czytalo

" I just had to update the multi-sub materials to maxwell mat. Although they use TIFF images with alpha channels for opacity so I did had to change them over to jpg's and make new clip maps".

wiec zapisalem muslti jako mat, zmienilem silnik na maxwella i tu wlasnie probuje zmienic na jpg, ale nie moge wejsc w kazdy osoibny element jak pisales vorek i zmienic na jpg bo nie da sie ;)

Napisano

NIe zrobisz tego w oknie, które pokazałeś. Musisz przerzucić ten materiał do slotu w edytorze i tam dopiero zmieniać ścieżki